Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Wellbeing is winst - Waarom gezonde medewerkers belangrijk kapitaal zijn

Na het succes van haar eerste boek Aftellen naar maandag, met tips over hoe medewerkers met meer energie en enthousiasme de nieuwe werkweek kunnen aanvangen, gaat Ann De Bisschop in dit boek een stap verder. Een preview.

Ann De Bisschop | 5 november 2020 | 3-4 minuten leestijd

Ik las recent in de krant dat bedrijven vandaag de dag 63% meer aandacht hebben voor het welzijn van de medewerker dan vóór de corona pandemie. Uiteraard ga ik niet ontkennen dat dit virus economisch gezien een ramp is voor heel wat bedrijven en zelfstandigen. En geloof me, ik word er ook niet echt gelukkig van. Niet omdat ik geen opdrachten meer zou hebben, het tegendeel is waar, dankzij de toename van de aandacht voor het welzijn van de medewerker. Maar ik mis de connectie. En net zoals ik de connectie mis met mijn publiek, met een volle zaal toehoorders, zijn de medewerkers elkaar gaan missen.

Hoe prettig het aanvankelijk misschien aanvoelde om lekker thuis de wasmachine te kunnen laten draaien tijdens het werken of de kinderen tijdig van school te kunnen gaan halen, vandaag kijken vele medewerkers zo hard uit naar de dag dat we weer gezellig samen op kantoor zullen zijn.

En intussen is het voor de werkgever van ontzettend groot belang om de collega's gemotiveerd en veerkrachtig te houden. Want morgen (figuurlijk dan helaas) moeten we er weer met z'n allen staan. En we weten dat we enkel tevreden en gelukkige klanten kunnen hebben als onze eigen medewerkers dat zelf ook zijn.

First things first dus : gelukkige, gemotiveerde en gezonde collega's! Maar deze '3G' is vandaag niet voldoende. Ik maak er graag '5G' van door ook geïnformeerd en getalenteerd aan het rijtje toe te voegen. En dat lukt niet enkel met een mand vol gratis fruit of een wekelijkse yogales. Daarvoor is meer nodig. Daarom ook de 7 pijlers voor een sterk welzijnsbeleid in mijn boek:
1: De cultuur en waarden van uw organisatie: Hoe zorgen dat de waarden ook vandaag leven binnen je bedrijf? Hoe zorg je voor een goed werkklimaat en een optimale sfeer onder collega's? Het is bewezen dat bedrijven waar het welzijn van de medewerker deel uitmaakt van de cultuur de huidige crisis beter doorstaan.
2: Het ABC van werkgeluk: Of hoe gaat het met de Autonomie, Betrokkenheid en Competenties van je personeel? Enkel als het ABC goed zit, kan je samen een sterke toekomst uitbouwen.
3: Groeikansen: Meer dan ooit is het belangrijk om te investeren in 'blijvend leren'. Kies bewust voor medewerkers met groeipotentieel. Zoek dus niet iemand voor de 'job', maar recruteer eerder voor een carrière! (Of zoals ze bij het bedrijf Mars zeggen: we don't recrute for a job, we hire for a career) .
4: Mentale balans: Zorg voor de ideale werkplek , voor een goede privé-werkbalans en  gun je medewerkers breinrust. Durf je vergader- en mailcultuur in vraag te stellen.
5: Fysieke gezondheid: Inspireer je medewerkers over een gezonde levensstijl. Plaats gezond meubilair en investeer in een online platform met leuke challenges en interessante informatie over voeding, ergonomie, slaap, bewegen etc. Promoot de actieve pauze.
6: Sociaal contact: Meer dan ooit is verbondenheid en connectie belangrijk. Tijdens de lock-down hebben we gemerkt hoe snel we onze collega's zijn gaan missen. Maak heel bewust tijd én ruimte daarvoor.
7: Inspirerend en motiverend: Leidinggevenden hebben - al dan niet gewild - de controle moeten loslaten. Ze moeten erop vertrouwen dat hun medewerkers ook tijdens het thuiswerken het beste van zichzelf kunnen en willen geven. Net dat is het verschil tussen modern en old school leiderschap: vertrouwen.
De leidinggevende speelt een grote rol in het werkgeluk van de medewerker. Hij moet zowel 'softe' als 'harde' eigenschappen hebben.. Emotionele intelligentie en duidelijke communicatie zijn de kerncompetenties van de meest succesvolle leiders, en zijn vandaag onmisbaar.

Gemotiveerde en gelukkige medewerkers zijn uw belangrijkste kapitaal. U weet dus wat u te doen staat. Zorg goed voor hen, zodat jullie samen sterker uit deze storm uit komen.

Ann De Bisschop is wellbeing consultant, keynotespeaker, columniste en auteur van het succesvolle boek Aftellen naar Maandag. Ze inspireert en coacht bedrijfsleiders om meer te investeren in hun medewerkers. Daarnaast motiveert ze medewerkers om met kleine aanpassingen in hun werkdag een groot verschil te maken op het werk. Wellbeing is winst is haar nieuwe boek.

Over Ann De Bisschop

Ann De Bisschop bekleedde jarenlang topfuncties bij DPG Media en is nu welzijnscoach. Ze geeft lezingen over welzijn op het werk en begeleidt bedrijven om een duurzaam welzijnsbeleid uit te stippelen.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden