Dit enthousiasme heeft ertoe geleid dat Agile soms bijna als een religie wordt omarmd, met de principes als de 12 geboden van Agile en de 17 ondertekenaars van het Agile Manifesto als apostelen. En net als bij religies is er discussie over wat het ware geloof is.
Inmiddels slaat af en toe ook de twijfel toe als de resultaten achterblijven. Veel organisaties ervaren dat Agile in de praktijk invoeren veel minder makkelijk is dan gedacht. Ook wijzelf liepen hier in de grote verandertrajecten die we doen regelmatig tegen aan. We hebben onze ervaringen met Agile werken met elkaar gedeeld en de belangrijkste obstakels waar we tegenaan liepen. Toen we die lijstjes tegen elkaar aan hielden, bleken die vrijwel identiek te zijn. Het resultaat is een gezamenlijke top 10 van de belangrijkste uitdagingen op het gebied van Agile, die de basis vormt voor het boek De tien mythes van Agile werken.
Hieronder lichten we er alvast drie uit.
Autonomie
Misschien wel het meest karakteristieke element van Agile werken is het werken in autonome teams. In de praktijk zien we, zeker in grote organisaties, dat volledig autonoom werken niet mogelijk is. Dit leidt tot problemen bij het opleveren van resultaten en tot veel frustratie bij in principe gemotiveerde medewerkers.
Planning
Als een team een user story niet afkrijgt, wordt deze doorgeschoven naar een andere sprint. Maar wat nu als er harde deadlines zijn of andere teams wachten op een tussenproduct? Agile vergt zeker sturing, alleen een andere manier van sturing dan velen gewend zijn.
Motivatie
Een andere belangrijke pijler van Agile werken is het continu verbeteren en leren. Dat is echter geen automatisme. In de literatuur gaat het veelal over de techniek van Agile werken, maar minstens zo belangrijk is dat je nadenkt over wat mensen en teams beweegt om zich continu te verbeteren.
De hamvraag is natuurlijk: Is Agile overal toepasbaar? Ook deze vraag hebben we in een mythe vertaald: Wie wil er tegenwoordig niet Agile zijn? Maar is Agile echt overal toepasbaar?
De verleiding is groot om, wanneer Agile niet direct werkt zoals gedacht, terug te vallen op ‘oude’ gewoonten. Dat is jammer, want Agile biedt veel goeds. In het boek De tien mythes van Agile werken geven we oplossingen die zijn gebaseerd op de principes en de kracht van Agile.
Agile gaat voor ons over leren. Daarom hebben we ervoor gekozen dit boek niet als een how to-boek te schrijven, maar in de vorm van mythes. We willen daarmee benadrukken dat het belangrijker is dat je zelf invulling geeft aan Agile dan dat je het precies ‘volgens het boekje’ doet.
We hebben de onderwerpen kleuring gegeven met ervaringen uit onze eigen omgeving, aangevuld met die van experts en gecombineerd met lessen uit de wetenschap. Het boek leent zich daarom uitstekend voor iedereen die wil beginnen met Agile, maar is ook uitermate inspirerend als je al bezig bent met Agile werken.
Harry Valkink is programmadirecteur met veel ervaring op het gebied van grootschalige transformaties. Vanuit deze praktijk kent hij de voordelen van het Agile werken, maar weet hij ook wat de aandachtspunten zijn.
Giovanni Dhondt is een change professional met Agile ervaring als (central) product owner. Naast het realiseren van veranderingen heeftn hij een passie voor het verbeteren van de methodologie en werkwijze op het gebied van change management.
Ze zijn de auteurs van De tien mythes van Agile werken.
Over Harry Valkink
Over Giovanni Dhondt
Giovanni Dhondt is een change professional met Agile ervaring als (central) product owner. Naast het realiseren van veranderingen heeftn hij een passie voor het verbeteren van de methodologie en werkwijze op het gebied van change management.