Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

This is IT! Programmeren voor niet-programmeurs

Programmeren is niet meer iets dat je een ander kunt laten doen. Het vak van programmeur heeft z’n eigen obscuriteit ingehaald. Inmiddels leven we in een tijd dat alles draait om IT, geautomatiseerde processen en programmacode. 

Victor Peters | 13 oktober 2021 | 1-2 minuten leestijd

Meer en meer applicaties bieden mogelijkheden om handelingen te automatiseren en langzamerhand worden die mogelijkheden voor de eindgebruiker onvermijdelijk.

Voordat je je nu allerlei afschrikwekkende voorstellingen maakt van naar zweet riekende, Red Bull drinkende hoodies achter ingewikkelde lappen code in enge zwarte schermpjes; programmeren is om te beginnen een creatief vak. Programmeren is puzzelen met uitgangspunten en gewenste resultaten. De enge code is slechts een kunstje dat daar achteraan komt. De programmeertaal is slechts een zeer expliciete taal die ons als mens laat communiceren met de computer. Ga je zelf programmeren dan zal je al snel ontdekken dat die enge code gewoon Engels is, die zich laat lezen en schrijven als een verhaal. 

This is IT!

Het boek This is IT! is geen cursus programmeren. Het boek bespreekt op luchtige wijze verschillende aspecten van programmeren en IT en illustreert deze met alledaagse voorbeelden. De voorbeelden kunnen zelf worden uitgeprobeerd in echte programmacode. Daarbij hoeft geen software geïnstalleerd te worden, ook voorkennis is niet nodig.

Al lezend ontdek je dat je zelf een uitgebreid arsenaal aan oplossingsstrategieën al lang dagelijks gebruikt. Je programmeert al jaren, zonder dat je het zelf door had. Aan het eind van het boek heb je voor leuke problemen leuke oplossingen geprogrammeerd en getest. 

Belangrijker is, dat je begrijpt wat er schuil gaat achter al die obscure programmeertalen en het bijbehorende jargon en dat je zinvol kunt meedenken over IT, dat je nieuwe technologie kunt onderzoeken en beter begrijpt. Onderwerpen als kunstmatige intelligentie, datamining of bijvoorbeeld de blockchaintechnologie achter Bitcoin worden toegankelijk voor je. Je bent geen leek meer.

Over Victor Peters

Victor G.B. Peters is docent-onderzoeker ICT & Creative Technologies aan een hogeschool en geeft lectures en workshops in binnen- en buitenland. Hij heeft een lange reeks boeken over ICT, media en internet gepubliceerd en blijft altijd zoeken naar nieuwe mogelijkheden om schijnbaar complexe technologie toegankelijk te maken voor een groot publiek.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden