Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Effectief thuiswerken en vergaderen - 'Meer dan alleen online werken'

Boeiend is een geschikt woord om de inhoud van Effectief thuiswerken en vergaderen te omschrijven. Mocht ik een mindmap rond beide thema's opstellen dan kan ik na het doorlezen van dit boek zeker stellen dat mijn kennis zowel breder als dieper is geworden.

Geert Vandamme | 3 mei 2021 | 2-4 minuten leestijd

Effectief thuiswerken en vergaderen gaat over meer dan alleen online werken, maar ook hoe je in die virtuele omgeving samenwerkt met anderen. Daar komt heel wat bij kijken. Zowel bij aanvang, als bij het slot van het boek wordt aandacht gegeven aan het belang om in verbinding te blijven, met jezelf - met anderen en het belang van gezond werken niet uit het oog te verliezen.

Het kan moeilijk anders, er wordt uitgebreid bij de werkomgeving zelf stilgestaan. Niet enkel het karakter van de ruimte waarin je werkt bepaalt je comfort, maar zeker ook de kwaliteit van de technische uitrusting. Van belang dat je op dit vlak goede keuzes maakt, en er in deze  ervoor zorgt dat de focus op jouw, als thuiswerker rust, en niet op je omgeving.

Wat ontmoetingen en contact, en de zoektocht naar info betreft wordt vertrokken vanuit de professionele insteek. De zoekmachines en chats die we ook privé gebruiken zoals google en whatsapp passeren niet de revue. Het advies is om werk en privé gescheiden te houden. Skype, telegram en discord vormen een goed alternatief, ook voor meer privégerichte kanalen, vooral omdat ze minder integratieve mogelijkheden hebben met office gelinkte toepassingen.

In een volgend deel wordt dan uitgebreid aandacht gegeven aan wat we nu kennen als webinars, online vergaderen en online presenteren. Hoewel de lijst bijna eindeloos aan het worden is, zijn er wel een aantal criteria die het makkelijker maken om een keuze te maken zoals het aantal participanten, de kostprijs, de extra tools, ... Natuurlijk kies je makkelijker voor een app die ruim aanvaard is zoals zoom, microsoft teams. Je collega's of publiek opzadelen met weeral een nieuwe app kun je natuurlijk beter vermijden. Naast het stilstaan bij join.me, zoom en cisco, ook uitgebreide aandacht voor apps die een vergadering wat opleuken zoals de ahaslides of de mentimeter.

Online samenwerken laat toch wel wat deuren opengaan. Ik spreek niet over de mogelijkheden van het delen van je vaste schijf, maar meer over de virtuele kantoorruimtes zoals flock en slack die in wezen allemaal hetzelfde kunnen maar elk op zich weer wezenlijk anders zijn. Het is leuk om te lezen én om met het boek erbij te verkennen en te exploreren.

Ook aan passende werkvormen, die elk een boek op zich kunnen vullen werd gedacht; het online brainstormen, betrokkenheid en samenwerking stimuleren. Het spreekt voor zich dat er heel wat aandacht gaat naar de google apps en naar microsoft teams en microsoft 365, we kennen ze en toch kunnen we erin verdwalen. De auteur geeft stap voor stap en met screenshots een erg goede handleiding mee.

Online ontspannen kan op de digitale vrijdagnamiddagborrel. Wil je er graag bij dan lees je alles in het laatste hoofdstuk. Het boek is uitgegeven in meeneemformaat, wat een goede keuze is. De auteur zorgt voor enkele extra's zoals ondermeer een chatkanaal op discord. Voor geregistreerde lezers is er een webversie. Op die manier is Effectief thuiswerken en vergaderen nagenoeg overal toegankelijk. Samen met de verwijzingen naar computercreatief, kennisbron en Yindo is dit zeker een lonende investering. Wie niet graag veel tijd verliest in het zoeken kan terecht in de overzichtelijke inhoudstafel aan het begin van het boek.

Over Geert Vandamme

Geert Vandamme werkt in een voorziening voor mensen met fysieke beperkingen in Gits (West-Vlaanderen-België). Enerzijds als thuisbegeleider bij Volwassenen met aangeboren of verworven beperkingen, anderzijds als arbeidsbegeleider binnen dagbesteding bij volwassenen met een beperking.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden