In mijn 15 jaar als huisarts met 13 werknemers en 3000 patiënten weet ik hoe het is om geleefd te worden en zoveel mogelijk tegemoet te komen aan de wensen en verlangens van anderen. Het resultaat was dat ik me op een gegeven moment realiseerde dat ik op een plek was uitgekomen waar ik helemaal niet wilde – maar ook niet hoorde – te zijn. Ik was een leven gaan leven op basis van de meningen en overtuigingen van anderen, door mezelf klakkeloos voor waar aangenomen, in de hoop dat ik daarmee ooit een keer de rust, de voldoening en het geluk ging vinden. Een aantal ingrijpende gebeurtenissen deden mij beseffen dat ik nooit iedereen tevreden ging stellen en ik maakte uiteindelijk twee afspraken met mezelf:
- Aan het eind van de rit wil ik in ieder geval trouw zijn gebleven aan één persoon in mijn leven, en
- Ik wil alleen nog kiezen vanuit een verlangen en niet nog langer vanuit de angst om iets te verliezen.
Erkend en gewaardeerd
Het heeft iets droevigs in zich. We willen zo graag gezien, erkend en gewaardeerd worden, dat we ons gaan aanpassen en gedragen. Met als gevolg dat je opgaat in de grote massa en onzichtbaar wordt.
‘Ga goed voor jezelf zorgen’ lijkt een waardevol advies, maar in mijn ogen zinloos wanneer je iemand niet gaat begeleiden in de lastigheden die hij of zij dan gaat tegenkomen. Want als jij beslissingen gaat nemen die goed en kloppend zijn voor jou, reken maar dat je omgeving daar iets van gaat vinden. En niet alleen je omgeving. Ook jij gaat daar iets van vinden met al je (aangeleerde) gedachten over hoe je je moet gedragen om een goede zoon, dochter, vader, moeder, vriend, vriendin of collega te kunnen zijn.
Oprechte plek
Wanneer jij een oprechte plek gaat innemen, gaat doen wat je verkondigt en trouw blijft aan jezelf, reken maar dat dat spannend gaat zijn. Dan is het namelijk niet de vraag óf je beoordeeld en veroordeeld gaat worden in dit leven, maar wanneer. Het is niet de vraag óf je gekwetst gaat worden, maar wánneer.
Weerstand
Dus kan je maar beter voorbereid zijn. Dat wanneer de weerstand op je pad komt je niet opnieuw in allerlei reflexen schiet in de hoop zo snel mogelijk van de lastigheid vandaan te kunnen komen. Dat je gaat ervaren dat er niet altijd – vrijwel nooit – een oplossing hóeft te zijn. Dat de meeste problemen in je leven niet ontstaan doordat je niet handelt, maar dat deze juist ontstaan doordat we er te vaak voor kiezen om wél te handelen. Dat je in staat gaat zijn om de lastigheid te verduren, dáár goed voor jezelf te zorgen en in de ruimte die dan ontstaat de juiste – noodzakelijke – beslissingen te nemen die daadwerkelijk goed en kloppend zijn voor jou.
Plek van zelfvertrouwen
Een goede relatie tussen jou en je omgeving ontstaat niet via de relatie tussen jou en de ander. Een goede relatie tussen jou en de ander ontstaat in de eerste plaats via de relatie tussen jou en jezelf.
In mijn boek Jij bent de liefde begeleid ik naar een andere plek van zelfvertrouwen, zelfrespect en zelfwaardering. Een plek waar vanuit jij honderd procent jij kan zijn en via die weg honderd procent van jouw waarde toe kan voegen aan je privéleven én je professionele leven.