Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Aan de slag met CSRD - Impact & Aanpak

Vanaf 2025 moeten ondernemingen met meer dan 250 werknemers voldoen aan het Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Veel managers onderschatten de impact. Het komende jaar moet duurzaamheid doorgevoerd worden in beleid, acties, doelen en de informatievoorziening. Veel managers worstelen dan ook met de vraag: waar begin ik in hemelsnaam?

Fred Conijn | 5 oktober 2023 | 2-3 minuten leestijd

Ik heb zelf ook met deze vraag geworsteld. Het begin was simpel, maar wel een hell of a job. Het begint natuurlijk met het doorgronden van regelgeving. Dus gewoon integraal de European Sustainability Reporting Standards (ESRS) doornemen. Deze bevatten de vereisten waaraan bedrijven moeten voldoen in het kader van CSRD. Het goede nieuws is dat ze heel concreet zijn en ze voorbeelden bevatten. Het slechte nieuws is dat de beschrijving heel formeel en omvangrijk is. Bepaalde onderwerpen komen op verschillende plekken in de regelgeving aan de orde. Hoe kon ik door de bomen het bos blijven zien?

Bedrijfsspecifieke context

Toepassen van kennis is gelukkig mijn passie. Het was namelijk ook de oplossing van mijn probleem. Door een logische aanpak te ontwikkelen kon ik de samenhang en afhankelijkheden in de regelgeving inzichtelijk maken. De aanpak begint dan ook met de bedrijfsspecifieke context. Door vanuit je eigen bedrijf en waardeketen naar de regelgeving te kijken, wordt het een stuk concreter. Het mooie is dat de ESRS handvatten biedt om dit te beschrijven. Vanuit deze ‘bedrijfsbril’ wordt gekeken naar de bouwstenen ‘data & informatievoorziening’, ‘materialiteitsbeoordeling & risicomanagement’, ‘beleid, acties & doelen’ en ‘rapporteren’. Zo heb ik de richtlijnen op een logische manier geclusterd.

Praktijkervaringen van voorlopers

Daarnaast heb ik gesprekken gevoerd met Environmental Social Governance (ESG) experts en controllers van o.a. Afas, BAM, BDO, IMCD, KPMG, NS, Pon, ProRail, Protiviti en Tony’s Chocolonely. Omdat zij bereid waren hun ervaringen te delen, kon ik de aanpak concretiseren met praktijkvoorbeelden. Dit was de basis voor de opleidingen die ik verzorg op het gebied van ESG en CSRD. Tijdens deze opleiding verkennen we samen de ‘grijze gebieden’ van de regelgeving aan de hand van concrete vraagstukken. Door middel van aannames en door te denken in de geest van de regelgeving komen we ook tot antwoorden. Ik vind dit machtig mooi om te doen en de deelnemers gelukkig ook. Ik merkte wel dat ik relatief veel tijd kwijt was aan het behandelen van de regelgeving zelf.

ESG puzzel

Toen op 31 juli 2023 de definitieve richtlijnen werden gepubliceerd, had ik geen excuus meer. Het was tijd om de resultaten vast te leggen in een praktisch en compact boek. Dat kostte mij veel energie, zonder dat ik op dat moment wist of het werkte. Ik ben dan ook heel blij met de reacties van deelnemers van de opleidingen die ik verzorg. Zij gebruiken de metafoor van het leggen van een puzzel. Na het doornemen van het boek en het volgen van de opleiding, hadden zij niet alleen een duidelijk beeld welke ESG puzzelstukjes er zijn. Zij begrepen de samenhang, waar de stukjes komen te liggen, welke ze al hebben, welke ze nog moeten ontwikkelen en hoe ze dat aan kunnen pakken.

Ik hoop van harte dat het boek u inspireert om aan de slag te gaan met uw eigen ESG puzzel.

Over Fred Conijn

Fred Conijn RA is managing consultant bij DynamicControl.NL. Hij is dé expert in Nederland op het gebied van het toepassen van duurzame dynamische sturing. Fred deelt zijn praktijkervaringen via artikelen, blogs, vlogs, podcasts, boeken en opleidingen die hij verzorgt voor o.a. NBA, NIVE, VRC en Alex van Groningen. De nadruk ligt op het toepassen van kennis: voordoen, samen doen, zelf doen.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden