Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Trots op je team - Vliegend van start als teammanager

Rond de 80.000-100.000 mensen beginnen per jaar als manager volgens het CBS. Vaak is de beste van het team doorgestroomd. Het is een logische vervolgstap in je succesvolle loopbaan. Van al die managers denkt ongeveer 80% dat ze het best wel goed doen. Maar als je het de werknemers vraagt, dan krijg je een heel ander beeld. Ruim 30% is ontevreden over zijn manager. En dat is niet voor niks.

Saskia IJszenga | 10 mei 2024 | 2-3 minuten leestijd

Als nieuwe teammanager krijg je te maken met nieuwe situaties en een nieuw perspectief. Een hoge werkdruk, ziekte en ontevredenheid, daar ga je als teammanager anders mee om dan als teamlid. Veel bedrijven vergeten startende managers hierin te begeleiden. Vooral bij bedrijven die niet de budgetten en programma’s hebben. Of wanneer de startende teammanager een minder groot netwerk om zich heen heeft waar die op terug kan vallen. Die je coacht, steunt en waar je mee kunt sparren.

Valkuilen

In de interviews die ik voor mijn boek hield, komt naar voren dat veel startende teammanagers eerst heel hard gaan rennen, het voordoen, de beste willen zijn. Vaak doorlopen ze de volgende fases:

1. Een nieuwe teammanager toont eerst voorbeeldgedrag aan het team. De promotie naar de rol van teammanager is immers een beloning geweest voor het goede werk dat je hebt geleverd. Je denkt, als de rest van het team dat ook gaat doen, dan krijg je een geweldig team. Dus je probeert eerst je teamleden voor te doen, wat er moet gebeuren en hoe dat gedaan moet worden.

2. Wanneer je merkt dat dat niet echt werkt, zie je dat ze op zoek gaan naar klonen van zichzelf. Ze komen tot de constatering dat het huidige team mensen mist zoals jij. Wanneer er meer van dat soort mensen in het team komen, dan zal het pas echt lekker gaan draaien. Dat is een tijdelijke overtuiging. Want je komt er achter dat die kloon lastig te vinden is, er is immers niemand zoals jij.

3. Dus kom je tot de constatering dat de nieuwe rol ook echt nieuwe vaardigheden vereist om het team in beweging te krijgen. Jij moet aan de slag. Het is juist de kunst om het collectief te activeren. Het team in beweging krijgen. Dat is iets heel anders dan voorbeeldgedrag vertonen of klonen van jezelf te zoeken.

Ook succesvol zonder budget

Vaak voelen ze zich na een half jaar pas echt vertrouwd in hun rol, met het team en de organisatie. In die spannende tussenfase ga ik je helpen en begeleiden met het boek Trots op je Team, vliegend van start als teammanager. In mijn boek bied ik een doordachte en praktische benadering om succesvol te navigeren door de cruciale eerste zes maanden als teammanager.

Elke maand een thema

Elke maand heeft een thema waar je mee aan de slag gaat.

1e maand: bouwen aan vertrouwen
2e maand: nieuwsgierig zijn
3e maand: bouwstenen selecteren voor je teamstrategie
4e maand: keuzes maken
5e maand: perfectioneren en aanscherpen
6e maand: zichtbaarheid vergroten

Elke maand, krijg je voorbeelden, tips, checklist en handige modellen. Je leest per maand wat je moet doen. Hoe je een teamplan maakt, de samenwerking verbetert en hoe je de teamtrots vergroot. Door het boek heen staan ervaringen van doorgewinterde managers. Persoonlijke ervaringen van mij, als beroepsstarter. Als (interim) manager heb ik meer dan twintig jaar ervaring in het starten met teams en daarmee veel ervaring in de rol die je als teammanager hebt in het bouwen van een succesvol team. Daarmee geeft Trots op je Team een stevig fundament voor een trotse en succesvolle carrière als teammanager.

Over Saskia IJszenga

Saskia IJszenga is een zeer ervaren en succesvol interimmanager én Register Marketeer. Met meer dan 25 jaar ervaring in het aansturen van teams, heeft ze vele teams geprofessionaliseerd.   

Ze heeft een bedrijfskundige achtergrond en combineert dat met marketing inzichten. Ze werkt voor toonaangevende bedrijven als Rabobank, FBTO, Nationale Nederland, Noordhoff en Friesland Campina.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden