Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Co-intelligentie - Slimmer werken met AI

Sinds de dotcombubbel heb ik geen grotere hype meegemaakt dan het huidige rumoer rondom kunstmatige intelligentie. Silicon Valley smijt met geld, bedrijven vragen zich in paniek af of ze wel ‘AI ready’ zijn en overheden buitelen over elkaar heen om regelgeving te bedingen. Er is ook écht wat aan de hand. De snelheid van de technologische vooruitgang is op dit moment ongekend. Iedereen, en ikzelf ook, vraagt zich af: wat betekent dit voor mij?

Alexander Klöpping | 15 oktober 2024 | 4-6 minuten leestijd

Om weer grip te krijgen en te doorgronden hoe AI je werk en leven gaat veranderen in de komende twee jaar, moet je vandaag beginnen met het dagelijks gebruiken van AI. Je zult versteld staan hoe nuttig, leuk of vermakelijk het kan zijn. Ethan Mollick neemt je in dit boek bij de hand. Alleen als je AI vanaf nu dagelijks gaat gebruiken, ontwikkel je een gevoel voor de snelheid van de vooruitgang. Soms werkt AI nog niet perfect. Maar dingen die vandaag nog niet goed werken, doen dat morgen misschien wel. Als je de ontwikkelingssnelheid doorvoelt, levert dat, volgens Ethan Mollick in zijn eerste hoofdstuk, drie slapeloze nachten op. Maar daarna begint het avontuur pas echt.

Programmeurs

De meeste Nederlanders gebruiken nog bijna geen AI. Maar een beroepsgroep die dat al wel veel doet zijn programmeurs. Als ik bevriende programmeurs vraag naar de impact van AI op hun werk, dan hoor ik steevast hetzelfde: dezelfde klus kost nu de helft minder tijd dan twee jaar geleden, omdat ze sámen met AI programmeren. Laat dat even bezinken. Ze doen opeens hetzelfde werk, in de helft van de tijd.

Deze trend zal zich doorzetten naar andere vakgebieden. Advocaten, journalisten, marketingmensen, accountants – iedereen die met informatie werkt, krijgt te maken met dezelfde soort verandering. Nu bedien je een computer nog met een muis en toetsen, maar straks krijg je onzichtbare, persoonlijke assistenten die kunnen anticiperen op wat je wilt doen en veel van je werk alvast uitvoeren.

Het is een patroon dat zich nog veel zal herhalen: eerst komen nieuwe technologische mogelijkheden en daarna volgen de praktische toepassingen. 

Vertalen

Technisch is het nu bijvoorbeeld mogelijk om een video waarin iemand een bepaalde taal spreekt, met een AI-tool te vertalen naar een andere taal. De stem wordt gekloond, de tekst wordt in een andere taal uitgesproken, en de mondbeweging van de video wordt aangepast. De techniek is er. Vervolgens is de vraag: hoe snel past onze cultuur zich aan aan de mogelijkheden? Hoelang duurt het bijvoorbeeld nog voordat buitenlandse wereldleiders voortaan Nederlands spreken in het NOS Journaal? Wanneer luister je met hetzelfde gemak naar een Japanse podcast (door AI vertaald) als een Nederlandse?

Ethan Mollick stelt in Co-intelligentie - Slimmer werken met AI dat je moet beseffen dat de AI die je vandaag gebruikt, de slechtste AI is die je ooit zult gebruiken. Ik probeer dat in m’n oren te knopen en probeer me regelmatig voor te stellen hoe de wereld er over een paar jaar uitziet. Ik doe voorspellingen door de lijntjes van de technologische ontwikkelingen door te trekken. Zo denk ik dat alle informatie die je binnenkort tot je neemt, op een of andere manier door AI is bewerkt. Als je een uur durende podcast te lang vindt, kan AI die voor je inkorten tot een half uur. Of je vindt een podcast zo leuk dat je wilt dat hij dubbel zo lang duurt. Geen probleem! Laat AI de rest verzinnen met diepgaande, relevante en gefactcheckte content. Hetzelfde zal gelden voor nieuws, boeken, films en hoorcolleges.

Algoritmes

Nu wordt de kéuze van welke content we consumeren vaak gemaakt door AI. Denk aan de algoritmes van Spotify of YouTube die bepalen welke nummers of video’s we te zien krijgen. Maar binnenkort zal AI een groot deel van onze cultuur genereren. Ik heb voorbeelden gehoord van muziek gemaakt door de AI-dienst Suno, die diepe Southern Blues speelt met een stem doorspekt van pijn en een gitaar waar de emotie vanaf spat. Het is een geest in een machine in plaats van een echt mens, maar de emotie is er niet minder om.

Kortom: de snelle technologische ontwikkelingen en toegankelijkheid gaan impact hebben op onze cultuur. Ik denk dat we snel zullen wennen aan allerlei vormen van AI. Bij de overheid, het bedrijfsleven, het onderwijs, de zorg – hoe we elkaar ontmoeten, waar we over praten, wat we lezen. Het zal onze cultuur gaan bepalen. Ons werk. Ons leven.

Optimistisch of pessimistisch

Er is genoeg om optimistisch over te zijn: het wordt opeens voorstelbaar dat elke leerling in Nederland het beste één-op-één onderwijs kan krijgen van AI-docenten. Er zijn talloze start-ups die proberen AI-modellen te gebruiken om nieuwe medicijnen uit te vinden of nieuwe grondstoffen te ontwikkelen. Misschien gaat AI een cruciale rol spelen in de manier waarop we de klimaat- en energiecrisis kunnen bestrijden.

Maar het is ook makkelijk om pessimistisch te worden: leven we straks nog meer in filterbubbels met onbetrouwbare informatie? Wat kunnen criminelen of vijandige overheden met deze tools? Wat als de macht van techbedrijven nog groter wordt? Wat als ze nóg meer energie gaan gebruiken bij het trainen van AI?

Dit alles brengt me in grote verwarring. Het is gemakkelijk om overweldigd te raken door de snelheid en omvang van deze veranderingen. Ethan Mollick geeft ons meer grip. Maar, zoals gezegd, we beginnen met drie slapeloze nachten.

p.s. Dit stuk is geschreven met behulp van AI.

Alexander Klöpping is podcaster & founder (Blendle, Universiteit van Nederland, AI Report, POM.press). Hij is de uitgever van Co-intelligentie - Slimmer werken met AI.

Over Ethan Mollick

Ethan Mollick, hoogleraar aan de gerenommeerde Wharton School, is een van de meest vooraanstaande experts op het gebied van kunstmatige intelligentie. Wat hem onderscheidt van vele andere deskundigen, is zijn focus op de praktische toepassingen van AI. 

Over Alexander Klöpping

Alexander Klöpping (1987) is een Nederlandse internetondernemer en media-expert, vooral bekend als mede-oprichter van Blendle. Hij begon zijn carrière als techjournalist en is regelmatig te gast in Nederlandse talkshows. Klöpping is een pleitbezorger van innovatie in de media-industrie. Samen met Ernst-Jan Pfauth maakt hij de podcast over media (POM), onder de naam POM.press geven ze boeken uit.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden