Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Preview - Ga hosselen

Minder vaste banen, meer parttimers, minder financiële zekerheid. Dat lijkt een adequate beschrijving voor het huidige en het komende decennium. Voor de één is dat reden tot klagen en somberheid, voor de ‘hosselaar' is het aanleiding zijn schouders eronder te zetten. Een preview op Ga hosselen.

Jeanine Schreurs | 15 juli 2016 | 3-4 minuten leestijd

Hosselen heeft de toekomst. Een hosselaar is niet afhankelijk van één inkomstenbron. Hij scharrelt zijn kostje bij elkaar met verschillende activiteiten, die samen genoeg opleveren voor een leuk leven.

De samenleving en de economie zijn ingrijpend aan het veranderen. We zitten in een overgangsfase tussen twee verschillende tijdperken: het industriële tijdperk en Society 3.0. Een dergelijke transitie gaat altijd gepaard met chaos en conflicten. Er is werkloosheid, minder welvaart, en sociale zekerheden worden minder of zelfs afgeschaft. Binnen tien jaar heeft nog maar veertig procent van de werkenden een vaste baan, voorspelt trendwatcher Adjiedj Bakas. De rest heeft een tijdelijk contract, of helemaal geen contract en werkt als freelancer.

Er zijn twee manieren om met dit soort onzekerheden om te gaan. Je kunt je vastklampen aan het oude vertrouwde, of je gaat op zoek naar alternatieven om er wat van te maken. Het zal je niet verbazen dat hosselaars in de tweede categorie vallen. De hosselaars hebben het gelijk aan hun kant. De kansen om iets nieuws te beginnen liggen namelijk voor het grijpen. Je moet ze alleen zien.

‘Hosselen’ betekent dat je je inkomsten organiseert door verschillende bezigheden. Het heeft een vervelende bijklank gekregen sinds het door drugsdealers wordt gebruikt, maar waar het mij om gaat, is dat je je geld verdient met de dingen die op je pad komen en daarbij ook zelf mogelijkheden creëert; bijvoorbeeld een combi van een parttime baantje met een eigen bedrijf en nog wat losse klusjes erbij. In zo'n geval maken veel kleine inkomstenstromen al snel één grote. Mijn advies is dan ook: Beschouw je leven als een gemengd bedrijf en begin gewoon.

Een gemengd bedrijf heeft belangrijke voordelen. Met meerdere cashflows ben je minder kwetsbaar. Je hebt meer afwisseling in je werk, want je kunt je verschillende talenten benutten. Dat maakt je leven rijk en avontuurlijker. Want ook dat is een trend: steeds meer mensen vinden plezier in het werk en persoonlijke ontwikkeling belangrijker dan het geld dat ze met het werken verdienen.

Als hosselaar heb je globaal gezien drie manieren om geld te verdienen.

1. Je kunt geld verdienen met wat je hebt. Denk bijvoorbeeld aan het verhuren van je appartement, de verkoop van spullen op rommelmarkten of begin een bed and breakfast.

2. Je kunt geld verdienen met je passie, door bijvoorbeeld de prachtige foto’s of de lekkere taarten die je zo graag maakt te verkopen.

3. Tenslotte kun je geld verdienen met wat je weet en wat je kunt. Geef belastingadvies of doe de boekhouding, klus, stel je luisterend oor ter beschikking voor mensen die hun verhaal kwijt willen…

In mijn boek Ga hosselen; geld verdienen door ondernemend te leven geef ik een aantal opdrachten om te ontdekken wat jouw persoonlijke mogelijkheden zijn om een gemengd bedrijf op te zetten. Door rekening te houden met de belangrijkste sociaaleconomische trends die ik beschrijf kun je nieuwe ideeën opdoen en je plannen beter afstemmen op de markt. Natuurlijk komen in het boek ook strategieën aan bod die je kunnen helpen om klanten te krijgen en te houden, en besteed ik onder meer aandacht aan financiële intelligentie.

Je zult merken dat je over meer mogelijkheden beschikt dan je denkt. Het is aan jou om ermee aan de slag te gaan. Dus: ga hosselen!

Jeanine Schreurs is directeur van de sociale onderneming Stichting LIFT en een veelgevraagd trainer en lezinggever. Ze is de auteur van Ga hosselen.

Over Jeanine Schreurs
Sinds dr. Jeanine Schreurs rond de eeuwwisseling haar goedbetaalde managementbaan vaarwel zei, is ze een tevreden hosselaar. Ze verdiende haar kostje als hoofdredacteur van het tijdschrift Genoeg, als trainer en pr-adviseur. Ze startte als zelfstandig onderzoeker een groot onderzoek naar leven met minder geld en duurzaamheid. Dat leverde haar een onderzoeksbaan op bij de Universiteit Maastricht, waar ze in 2010 promoveerde, en in 2012 bij Kyoto University in Japan. Ze is internationaal expert op het gebied van duurzame leefstijlen met diverse wetenschappelijke publicaties. Resultaten van haar promotieonderzoek (Living with Less: Prospects for Sustainability) heeft ze vertaald in een praktische aanpak, geschikt voor iedereen die zorgvuldiger wil omgaan met zijn geld en zijn leven: de Budgetkring of het Lift je Leven-programma genaamd. Dit initiatief is door het Oranje Fonds geselecteerd als belangrijke sociale innovatie en erkend als European Best Practice voor armoede bestrijding en duurzaamheid. Jeanine Schreurs is directeur van de sociale onderneming Stichting LIFT en een veelgevraagd trainer en lezinggever. Meer informatie over haar werk en publicaties is te vinden op www.jeanineschreurs.nl of volg haar blog: liftupblog.blogspot.com. Voor informatie over de Budgetkringen en het Lift-je-leven- programma: www.budgetkring.nl. Over hosselen en ondernemend leven schreef ze het boek 'Ga hosselen'.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden