Als dat tevergeefs blijkt, trekken ook zij hun schoenen uit en besluiten ze haar blootsvoets te blijven volgen. Uiteindelijk leidt dat tot het begin van verbinding en vertrouwen. Het begin van vrede. Het begin van verandering.
Op subtiele wijze laten Avi en Yusuf de vader tot het inzicht komen dat zijn stoere, harde lijn helemaal niet zo stoer is. De zichzelf wegcijferende moeder komt tot het inzicht dat haar lieflijkheid helemaal niet zo lief is. Ze laten overtuigend zien hoe de piramide van invloed werkt en hoe mensen ‘uit de box’ komen.
Maar eigenlijk gaat het boek natuurlijk niet over Jenny en alle andere personages. Het gaat over mij en over jou. Het verhaal laat zien hoe wij anderen tekortdoen en onszelf verraden, om daar vervolgens een passende legitimering voor te vinden. Hoe wij anderen zien als objecten in plaats van als mensen. Het verhaal laat zien hoe we geneigd zijn om het conflict te zoeken en in stand te houden. Het verhaal laat zien hoe iedereen veranderingen in gang kan zetten en issues tussen mensen ten goede kan keren, mits in de juiste ‘state of mind’.
Dit boek is opvolger van de management-bestseller ‘De Box’ (vertaling van ‘Leadership and self deception)’. Het geeft snel en eenvoudig inzicht in de oorzaak van een conflict. Of het nu gaat om relatieproblemen, juridische strijdpunten of zelfs oorlogen – Arbingers doel blijft hetzelfde: eerst inzien dat het conflict voortkomt uit ontkenning van het 'zelf'. Pas na volledige zelfwaardering kun je vrede met jezelf bereiken.
Van onenigheid met je partner of de beslissing om iemand voor de rechter te dagen tot het vernederen van een collega of het voeren van een gewapende oorlog. De wereld zit vol kleine en grote conflicten. AbingerNL is gespecialiseerd is in het versterken van samenwerking en het oplossen van conflicten. Het boek is ontleend aan de praktijk en grotendeels geschreven in dialoogvorm. Hoofdpersonen zijn een Israëliër en een Palestijn van wie de vader door de tegenpartij is gedood. Zij kennen dus de pijn van het verlies en de nog heviger pijn van zelfontkenning.
De werkwijze en het gedachtegoed van dit boek zijn ontwikkeld door The Arbinger Institute en zijn doorvertaald in specifieke programma’s voor toepassing binnen grote en kleine organisaties. Ondertussen is Arbinger in vele landen actief, waaronder in Nederland. Hier zijn Hylke de Cock en Rick de Rijk de founding fathers van ArbingerNL. Naast het verzorgen van inspiratie sessies, begeleidt ArbingerNL topmanagers in het bedrijfsleven, overheid en organisaties bij duurzame cultuurverandering.