Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Green Hearts Great Business - Formule om teams in beweging te krijgen

Uit allerlei onderzoek blijkt dat medewerkers graag bijdragen aan een duurzame werkplek. Ruim 60% zegt zelfs bereid te zijn om hun gedrag op de werkvloer aan te passen om duurzamer te werken. En toch komen werkenden niet massaal in actie.

Manon van Leeuwen | 16 december 2024 | 3-5 minuten leestijd

Sterker nog, heel veel mensen trappen direct op de rem als de vega lunch wordt geïntroduceerd. En staan niet te juichen als de trein wordt gepromoot. Tussen willen en doen zit een groot verschil. Zeker als het gaat om duurzame maatregelen waarvan we de positieve resultaten pas in een verre toekomst gaan ervaren. Dat komt omdat ons gedrag sterk beïnvloed wordt door gedachten en gewoonten. Daarom twijfelen we over een elektrische auto. En negeren we de gescheiden afvalbakken op de gang.

gevoel en emotie

Als je teams in beweging wilt brengen, is het dus zaak om gedachten en gewoonten op een positieve manier te beïnvloeden. Dat werkt het beste met gevoel en emotie. Dit boek gaat dan ook over de kunst van het raken. Over de verbinding tussen hoofd en hart.

In mijn boek Green Hearts Great Business daag ik alle duurzaamheidstrijders, dwarsdenkers en friskijkers in organisaties uit om eens kritisch te kijken naar de manier waarop ze duurzame plannen laten landen. Het is namelijk best ingewikkeld om collega’s enthousiast te krijgen en sustainability hoog op de agenda te houden. Terwijl jij voelt dat de tijd dringt en je het idee hebt dat je in je eentje aan het strijden bent.

Omdat ik zelf jaren met dit gevoel rond liep, ben ik op onderzoek uitgegaan en heb ik een methode ontwikkeld om teams wel in beweging te krijgen. Ik noem het ‘de magische formule’ omdat het een krachtige verbinding legt tussen emotie en resultaat.

het roer om 

Ik werk ruim 25 jaar als bestuurder in de zorg als ik in 2016 een confronterende docu over climate change zie. Ik schrik me kapot en realiseer me dat een groot deel van alle klimaatellende door mijn consumerende gedrag wordt veroorzaakt. Ik schaam me. Ik ben geraakt en ga me verdiepen in duurzaam leven en werken. Dan verlies ik plotseling mijn zus. Om te dealen met dit enorme verdriet wordt mijn passie voor duurzaamheid bijna een obsessie. Mijn leasebak gaat de deur uit en ik koop een OV jaarkaart. Ik ga plantaardig eten en op vliegdieet. De zorgbedrijven waar ik werk wil ik gepassioneerd verduurzamen. Ik volg mijn hart. En nu komt het. Ik verwacht dat iedereen net zo enthousiast is als ik. Duurzaam leven is toch beter voor je gezondheid? Het is toch beter voor de aarde? En de toekomst van onze kinderen? Ik heb het mis. Iedereen wil een fijne en schone wereld. Maar niet iedereen gooit zo maar het roer om. Niet iedereen wordt geraakt. En ik duw door en laat me keer op keer teleurstellen.

laat groene harten stralen

Ik ga op ontdekkingsreis. Duurzame maatregelen gaan voor het eerst over gedragsverandering die noodzakelijk is voor een situatie die zich in de toekomst af gaat spelen. Daar is een lange adem voor nodig, terwijl de acties wel snel op gang moeten komen. Je kan als duurzaamheidsstrijder dan gaan stampvoeten, zoals ik deed. En de successen in je eentje vieren, maar dan raak je uitgeblust. Je hebt een intrinsiek gemotiveerd team nodig waar je samen mee kan vlammen. Je wil dat hun groene hart gaat stralen. Je wil dat ze geraakt worden. En daar kan je best een handje bij helpen. Hoe? Door de stappen te doorlopen uit de GHEART-methode die ik heb ontwikkeld. Voeg daar een vleugje emotie en dopamine aan toe. En creëer daarmee de energie in je team om samen de nieuwe maatregelen te omarmen.

Van footprint naar heartprint

Voor dit boek voerde ik tientallen gesprekken met CSO’s (Chief Sustainability Officers), MVO-managers en ESG-leads. Ik ontdek dat duurzame verandering niet begint bij regels of prijsafspraken. Het begint bij mensen en hun mindset. Om daar mee aan de slag te gaan heb je leiders met liefde en lef nodig. Die storytelling in durven te zetten als krachtig instrument om de emotionele snaar te raken die nodig is om actie te stimuleren om gedachten en gewoonten op een positieve manier te beïnvloeden. Met dit boek leer je de kunst van het raken. Om de verbinding te leggen tussen hoofd en hart zodat we allemaal de noodzaak voelen en vanuit intrinsieke motivatie in actie komen.

Over Manon van Leeuwen

Manon van Leeuwen werkt als bestuurder in de zorg als ze een confronterende docu over klimaatverandering ziet. Kort daarna verliest ze plotseling haar zus en gooit het roer om. Ze ruilt haar auto in voor de trein. En verandert van fashion chick in vintage shopper. Ze introduceert de vega lunch en ervaart dan enorme weerstand. Dat is waar haar interesse voor duurzame gedragsverandering ontstaat.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden