Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Managers op het matje - 'Praktische handvatten voor leiderschap'

Wat een leuke titel; Managers op het matje. Een mooie vondst. Esther Teeuw laat zien hoe je als leidinggevende met lichamelijke oefening en met aandacht een betere leidinggevende kunt zijn; meer in balans en meer in contact.

Niels van Gorp | 6 juli 2020 | 2-3 minuten leestijd

In drie delen beschrijft Teeuw hoe je je lijf kunt inzetten om meer impact te maken. Ik raak een beetje afgeleid in het begin; de term fysiek leiderschap past me wat minder (gaan we vechten? Wéér een nieuwe vorm van ....- leiderschap. In dat eerste deel werkt Teeuw met de drieslag Performance - Psychology - Presence. Het raakt bij mij een snaar: Alsof we een lijstje moeten afwerken. En dat is iets dat voor mij niet strookt met de basis waarmee Teeuw leiderschap wil verstevigen: Yoga en de chakra's (energie-gebieden in je lijf). Daar was mijn belangstelling door gewekt.

Toch heeft mijn nieuwsgierigheid het gewonnen en lukte het mijn (eind)oordeel uit te stellen; eerst het hele boek maar eens lezen om te zien hoe de verbinding tussen yoga, energie en leiderschap wordt gelegd. Dat gebeurt zodra ik in het tweede deel ben beland. Daarin komen de 5 bouwstenen uit de yoga filosofie (die is veel breder dan de welbekende houdingen en beslaat ook voeding, ademhaling, meditatie/concentratie en ontspanning) aan bod. Concreet met voorbeelden en onderzoek onderbouwd waarom die bouwsteen aandacht verdient; een herkenbare praktijkcasus, praktische oefeningen en vaak ook nog een link naar meer leesvoer over het onderwerp. Ik word zelf wel blij als ik zie hoeveel ik zelf de afgelopen jaren al op deze terreinen heb aangepakt. Ik kan ook echt merken dat dit voor mij balans en rust brengt. Teeuw legt mooi de koppeling naar praktische oefeningen uit de yoga.

Ook het derde deel van het boek beantwoordt aan mijn nieuwsgierigheid. In dit deel staan de 7 energiebronnen in je lijf centraal (ook wel bekend als chakra's) en het lukt Teeuw om de stof praktisch én toegankelijk te maken. Wederom met oefeningen en een heldere beschrijving. Dat is ook meteen mijn aanbeveling: mooi als je leidinggevende (manager) met al deze praktische handvatten aan de slag gaat en dat wens ik haar/hem ook zeker toe, maar Yoga is geschikt voor iedereen. En is het in de organisatie van nu niet aan iedere medewerker om (persoonlijk ) leiderschap te tonen? Volgens mij geeft dit boek een prima basis voor iedereen die zijn volle potentie wil benutten en er niet voor terugdeinst om daarvoor te putten uit oosterse wijsheid en filosofie. Kortom: alle medewerkers op het matje!

Niels van Gorp, Begeleider / Intervisor.

Over Niels van Gorp

Niels van Gorp is Data Strateeg en Data Filosoof.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden