Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

MEER Moois - Oranje Zwartboek

Een boek over ons koningshuis waar de Oranjes er niet al te best vanaf komen. Een boek over geld, seks en macht. Een boek ook om niet echt vrolijk van te worden. Met de hamvraag: wat heeft de koninklijke familie echt voor ons land betekend?

Henk Jan Kamsteeg | 5 november 2020 | 3-4 minuten leestijd

Met mijn dochter van twee op de nek en de jongste in de kinderwagen liepen mijn vrouw en ik in gelijke tred mee met de open bus waaruit de leden van het koningshuis naar het klootjesvolk zwaaide. Eigenlijk heb ik altijd een beetje medelijden gehad met de koninklijke familie. Ik kon me niet voorstellen dat Willem-Alexander en de zijnen nu lol beleefden aan dit jaarlijkse volksfeest van koekhappen, volksdansen en handjes schudden. Toen de knal. Ene Karst Tates reed met opzet op het publiek in en doodde zeven toeschouwers. De Oranjes bleven ongedeerd. Wij gingen met de beelden van de levenloze lichamen op het asfalt op ons netvlies naar huis.

Van medelijden met het Oranjehuis is na het lezen van Oranje Zwartboek van Gerard Aalders weinig meer over. De luxe die het koningshuis zich de afgelopen eeuwen heeft toegeëigend, maakt die paar ongetwijfeld oninteressante plichtplegingen te overzien. Want als Aalders een ding duidelijk maakt in zijn frontale aanval op het koningshuis, is dat geld een buitenproportionele invloed op hen heeft gehad en nog steeds heeft. En niemand die hier iets tegen lijkt te willen of durven doen.

De auteur neemt ons mee van Willem de Zwijger tot aan Willem-Alexander. De verhalen over de vorsten liegen er niet om. Al moet gezegd dat vooral Koning Willem I, II en III het wel erg bont maakten. Vergeleken met hen is onze huidige koning misschien vooral 'een beetje dom', zoals Maxima het eens verwoordde.

De levensbeschrijvingen van de eerste koningen lezen weg als de Bijbelse verhalen van koning David en zijn nageslacht. Een leven van geld, seks en macht. De Amerikaanse serie Dynastie is er niets bij. Onze vorsten sliepen zoveel buiten de deur dat de helft van de Nederlandse bevolking wel kan afstammen van Willem van Oranje of van de echtgenoten die trouwden met koningin Wilhelmina en Juliana. Over prins Claus gelukkig ook door Aalders geen kwaad woord. Want dat zou de desillusie wel erg groot hebben gemaakt.

Aalders blijft zich tussen de gedetailleerde beschrijvingen van de misstappen van de koningen voortdurend afvragen wat hier nu voor het Nederlandse volk tegenover stond en staat. Of in ander woorden: wat hebben de Oranjes nu echt voor Nederland betekend? 'We hebben geen flauw benul,' concludeert de auteur. Over Beatrix schrijft hij: 'Heeft ze iets betekend voor Nederland? Het is onwaarschijnlijk.' Die komt toch even aan... Hij heeft het toch over de koningin met wie ik groot geworden ben.

Dat de Oranjes erg geliefd zijn bij de bevolking, zegt volgens de auteurs niets. Dit komt volgens hem vooral ook doordat geen media een kritisch geluid over de familie durft te laten horen. Vroeger werden kritische journalisten ronduit de mond gesnoerd en tegenwoordig is het eigenlijk not done de meerwaarde van het koningshuis onder de loep te nemen. Ja, het onverstandige reisje naar Griekenland in de week dat minister-president Mark Rutte het volk opriep vanwege corona vooral thuis te blijven, kreeg de nodige aandacht. Al was de kou al snel weer uit de lucht toen de koning met koningin Maxima aan zijn zij zijn excuses aanbood. 'We zijn betrokken. Niet onfeilbaar.' Vooral dat laatste zal Aalders - zo vermoed ik na het lezen van Oranje Zwartboek - van harte onderschrijven. Al denk ik dat hij een paar stappen verder zou willen gaan.

Henk Jan Kamsteeg is eigenaar van het trainingsbureau Proistamenos. Hij heeft trainingen en coaching op het gebied van (persoonlijk) leiderschap en storytelling. Daarnaast is hij auteur van diverse boeken zoals Dienend leiderschapDe kracht van het compliment en Spreken met passie; de kracht van storytellingwww.hjkamsteeg.nl

Over Henk Jan Kamsteeg

Henk Jan Kamsteeg is eigenaar van het trainingsbureau Proistamenos. Hij geeft trainingen en keynotes op het gebied van o.a. dienend leiderschap, inclusief leiderschap en storytelling. Daarnaast is hij auteur van diverse boeken zoals Dienend leiderschap, De kracht van het compliment en Spreken met passie; de kracht van storytelling, Inclusief leiderschap en Op weg naar een vitale organisatie

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden