Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

De IT Girl - 'Stevig onderbouwd'

Hoe overleef je een door mannen gedomineerde werkvloer? Welkom in de wereld van e-commerce-specialist Chantal Schinkels! Als een van de weinige vrouwen in de tech-sector loopt zij tegen van alles aan, van onbewuste vooroordelen tot te snel vertrekkende collega’s (v). Dat is niet alleen zonde, dat is ronduit slecht. Want, vrij naar oud-minister Els Borst: tech is te belangrijk om aan mannen over te laten.

Liesbeth Tettero | 6 oktober 2021 | 2-3 minuten leestijd

Maar 14% van Schinkels vakgenoten zijn vrouwen. En dat heeft ongewenste consequenties. Ten eerste laat de sector veel te veel talent onbenut: vrouwen voelen zich niet tot het vakgebied aangetrokken of zijn er snel weer weg. Bizar eigenlijk, aangezien bij de eerste ontwikkeling van computers vooral vrouwen het werk én belangrijke ontdekkingen deden. Programmeren was een taak voor vrouwen, want het werd gezien als secretarieel werk. Om uiteenlopende redenen gingen mannen het vakgebied domineren. Dit leidde tot de tweede consequentie: producten van de sector negeren de helft van de wereldbevolking. Met algoritmes die puur op mannen gericht zijn, een gezondheidsapp waarin je je menstruatiecyclus niet kunt bijhouden en games waarin geweld tegen vrouwen heel normaal is.

Krijg jij label-feedback?

De IT-girl bestaat uit drie delen. In deel 1, ‘Voordat je het ziet’, neemt Schinkels ons mee in de achtergronden van genderverschillen en houdt ze een uitgebreid pleidooi voor een vrouwenquotum door veelgehoorde tegenargumenten te ontkrachten. Hear hear! Deel 2, ‘De ladder op’ is het uitgebreidst. In 6 hoofdstukken verzamelde Schinkels tips voor vrouwen op de werkvloer. Ook nuttig voor vrouwen in andere sectoren dan tech overigens. Maak jezelf zichtbaar, ken en deal met de rituelen van het old boys netwerk en als het niets meer wordt: vertrek uit een giftige werkomgeving. Mijn favoriet: hoe ga je om met labels, de vooroordelen die vaak op vrouwen geprojecteerd worden. Het label ‘te’ (te emotioneel, te direct, te bazig), het mama-label (de vrouw gereduceerd tot ‘moeder van’) en het ‘vaatwasserlabel’,vrouwen worden eerder gevraagd / geacht om koffie te halen en te notuleren. Niet alleen seksistisch, maar ook carrieretechnisch onhandig omdat het niet-declarabele taken zijn. En declarabele uren tellen mee in je promotiekansen. De term ‘label-feedback’ ga ik vanaf nu gebruiken in mijn coaching! Deel 3, ‘Breek het systeem’, schreef Schinkels speciaal voor mannen en werkgevers: ‘Hallo mannen’ en ‘Een manifest voor meer vrouwen in de tech’.

Stevig onderbouwd

Schinkels verzamelde een imposant aantal theorieën, cases en citaten over de genderverschillen op de werkvloer in het algemeen en in de IT in het bijzonder. Alles stevig onderbouwd, gezien de lange lijst met noten. Ook deelt ze haar eigen ervaringen, wat dit een doorleefd boek maakt. En wil je nog meer inspiratie als je het uit hebt? Met de lees- en luisterlijst kun je nog jaren uit de voeten. De IT-girl is nuttig leesvoer voor alle vrouwen die met plezier willen werken in de techsector, maar ook voor werkgevers, HR-medewerkers en mannen die met vrouwen werken. Het boek hinkt op veel gedachten met alle verschillende doelgroepen en doelen, maar er moet dan ook veel gebeuren. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het zeker 100 jaar gaat duren voor er zonder actie sprake is van gendergelijkheid in de techsector. En door corona is de verwachting dat daar nog eens 36 jaar bij komt. En zie de consequenties: dat kunnen we ons domweg niet veroorloven.

Over Liesbeth Tettero

Liesbeth Tettero is trainer en coach in het openbaar bestuur (www.publice.nl) en van ambitieuze vrouwen (www.feministerie.nl). 

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden