Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

The Innovation Secrets of Steve Jobs

iPad, iPhone, iPod: fabrikant Apple is uitgegroeid tot het boegbeeld van design, kwaliteit en goede smaak. Steve Jobs, medeoprichter en drijvende kracht achter Apple, is op zijn beurt een icoon geworden voor ondernemen, doorzettingsvermogen én innovatie. Aan de hand van Steve Jobs' carrière doet Garmine Gallo in het boek 'The Innovation Secrets of Steve Jobs' uit de doeken hoe je succesvol kunt innoveren.

Edward Gilding | 4 maart 2011 | 2-3 minuten leestijd

Eind jaren zeventig werd Apple bekend met de computer Apple II en speelde hiermee ook een essentiële rol bij de opkomst van de pc-markt. In latere jaren is Apple zich breder gaan ontwikkelen en hebben ze de, inmiddels wereldberoemde, producten en diensten op de markt gezet, zoals de iPod, iPad en het muziekplatform iTunes. De kwaliteit en het gebruiksgemak van deze producten zijn revolutionair en vernieuwend voor de markt geweest. Daarnaast waren ze ook onomstotelijk innovatief voor vele gebruikers.

Auteur Carmine Gallo stelt in zijn introductie van 'The Innovation Secrets of Steve Jobs' dat de vaardigheden voor innovatie essentieel zijn om je aan te passen aan en succesvol te zijn in de huidige zakelijke wereld. De innovatiestrategieën, die hij afleidt van het werk van Steve Jobs, worden door hem verondersteld als universeel toepasbaar, of je nu het beroep van onderwijzer, ondernemer of coach uitoefent.

In het boek zet Gallo zeven principes uiteen die, volgens de auteur, Steve Jobs in zijn werk dagelijks toepast. De principes worden vervolgens geïllustreerd met talrijke voorbeelden uit het productportfolio van Apple, maar ook uit andere Amerikaanse organisaties. Zo is er bijvoorbeeld principe 5: 'Say no to 1.000 things'. Dit principe stelt dat je je moet focussen op de essentie van je organisatie en hiervoor concrete doelen moet stellen. Vervolgens is het essentieel om tegen alles nee te durven zeggen wat niet tot het gestelde doel zal leiden. Met als voorbeeld dat Steve Jobs er voor gezorgd heeft dat Apple zich beperkt tot een erg kleine productportfolio met dus slechts enkele producten in tegenstelling tot vele concurrenten. De principes hebben allen als kenmerk dat ze gecentreerd zijn rond het individu, waarmee Gallo in wezen zegt dat innovatie begint bij het individu zelf en daarna pas uitgedragen wordt aan de omgeving en organisatie.

Je krijgt met dit boek een degelijk inzicht in de succesfactoren van Apple en de invloed die Steve Jobs heeft binnen Apple. Wat opvalt, is dat Steve Jobs zelf geen bron is - hij schijnt overigens überhaupt nauwelijks in de media op te treden. Het ontbreken van medewerking van Jobs zelf zorgt er voor dat je geen grip krijgt op relevante afwegingen en gemaakte keuzes rondom innovatie. Dit beperkt de mogelijke impact van het boek aanzienlijk. Immers, het verwerven van vaardigheden, of dit nu innovatievaardigheden zijn of niet, zal hoe dan ook gepaard gaan met fouten maken, doorzetten en leren. Het is dus jammer dat je als lezer niet meekrijgt hoe Steve Jobs geleerd heeft van zijn eigen werk. Innovatie gebeurt zelden of niet theoretisch, maar juist in de praktijk.

Voor het lezen van 'The Innovation Secrets of Steve Jobs' zal de lezer zich moeten instellen op een Amerikaanse schrijfstijl (het boek is overigens alleen nog maar verkrijgbaar in het Engels). Door de opdringerige Amerikaanse manier van schrijven, bedruipt het gevoel dat je een 215-pagina tellende advertentie voor Apple in je handen hebt. Voor menig Apple-fanaat zal dit natuurlijk geen probleem zijn. Voor de geïnteresseerden in innovatie in algemene zin zijn er praktischer boeken op de markt te vinden.

Over Edward Gilding
Edward Gilding is adviseur bij Adviestalent. Hij benadert complexe situaties analytisch, creatief en resultaatgericht en krijgt daarmee ook andere mensen in beweging. Adviestalent leidt jonge talentvolle academici op tot breed inzetbare adviseurs en managers. Adviestalent is een initiatief van Twynstra Gudde.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden