'New Thinking on Leadership' is echter het tegenovergestelde van wat ik verwacht had, maar zeker niet in negatieve zin. Owen geeft in het boek verschillende out of the box inzichten over leiderschap en spoort de lezer aan tot het vinden van zijn of haar 'innerlijke leider'. De drive van leiders voor het creëren van aandeelhouderswaarde en het werken langs en over ethische grenzen, heeft ons beeld van leiderschap de laatste jaren veranderd en vertroebeld.
De subtitel van het boek, 'a global perspective' zorgde voor verwarring bij mij. Als je werkelijk een globale kijk op leiderschap verwacht, kom je bedrogen uit. Het boek is meer bedoeld om een divers en verfrissend perspectief op leiderschap te bieden. Doordat het boek verschillende auteurs aan het woord laat, kun je tijdens het lezen richting missen. Dit gevoel wordt aan het eind van het boek ruimschoots goedgemaakt door een bundeling van alle perspectieven.
Kortom: het boek is bij vlagen onsamenhangend, maar uiteindelijk heeft het een goede balans tussen diepgang en praktijk. 'New Thinking on Leadership' trekt een mooie parallel tussen naties, families en organisaties en schetst hierbij de transitie die naties en families doormaakten van totalitarisme naar democratisering. Dit staat lijnrecht op organisaties, waar organisatiestructuren nog altijd gericht zijn op centralisatie van de macht in de top. Eén van de auteurs vindt dat organisaties dezelfde democratisering moeten gaan doormaken die naties en families al eerder ondergingen.
Deze parallel werkt verhelderend en geeft mij als junior adviseur weer nieuwe perspectieven om naar organisaties te kijken. De schrijfster laat mij mijn nieuwe inzichten meteen toepassen door een aantal vragen te stellen die mij laten inzien hoe het gesteld is met mijn eigen mate van inspraak in de organisatie waarin ik werk.
Weliswaar is het allemaal bij vlagen onsamenhangend, bracht het boek veel teweeg bij mij. Zo betrapte ik mijzelf erop dat er tijdens het lezen vele belletjes gingen rinkelen en ik flink tot denken werd aangezet. Ik was me er bijvoorbeeld niet van bewust dat leiderschapsontwikkeling vaak stopt bij het topmanagement en dat leiderschapsontwikkeling zelfs vaak wordt afgeremd door de hoogste bazen binnen organisaties.
Daarnaast heeft het boek me ook bewust gemaakt van de beeldvorming die iedereen onbewust heeft bij hoe een leider er uitziet, hoe die zich gedraagt en ontwikkelt. En het heeft me zelf ook mijn eigen vooroordelen over leiders doen inzien. Hoe vaak hoor je niet: 'Ik ben geen leider', maar waar is dit eigenlijk op gebaseerd? Het boek leert je met een open blik naar leiderschap te kijken en geeft de lezer mee dat leiderschap overal vandaan kan komen. Owen sluit dan ook af met de allesomvattende zin: 'When ordinary people do extraordinary things, the world does change for the better, it's called leadership'.
Kortom, dit boek laat je nadenken over je eigen vooroordelen over leiderschap, laat je bewust worden van de randvoorwaarden voor leiderschapsontwikkeling en spoort je aan om door jezelf te blijven en te oefenen, stappen te zetten om je eigen innerlijke leider te ontdekken en te ontwikkelen.
Over Marthe van der Molen
Marthe van der Molen is organisatie-adviseur bij Meauve Veerkrachtig Veranderen. Ze helpt organisaties veerkrachtiger en succesvoller te worden door teams en leiders te versterken. Hierbij maakt ze gebruik van veranderkunde, positieve psychologie en werkgeluk.