Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Confidence

Rosabeth Moss Kanter is de Ernest L. Arbuckle Professor aan de Harvard Business School. Ze was voorheen de editor van 'Harvard Business Review' en is nu adviseur voor prominente organisaties, scholen, ambtelijke organisaties en organisaties die dicht bij onze maatschappij staan.

José Otte | 25 maart 2013 | 1-2 minuten leestijd

Moss Kanter schreef allerlei prachtige boeken zoals 'The Change Masters', 'When Giants Learn to Dance' en 'Evolve!' Met het boek 'Confidence' heeft ze een op het eerste gezicht een andere toon gevonden. Ze schrijft over winnaars en hoe die dat worden en blijven.

Ze neemt ons mee naar de sportzalen en sportvelden om te laten zien hoe teams samenwerken en samen winnaar worden. Aan de hand van deze verhalen laat ze zien hoe we dit in onze organisaties ook kunnen bewerkstelligen. 'Confidence' – zelfvertrouwen ziet zij als een van de meest belangrijke onderdelen in het kleurenpalet dat een organisatie tot zijn beschikking heeft. En in de verhalen van de sporters is het zo makkelijk te herkennen. Wat ik jammer vond bij het lezen van dit boek is de keuze van sporten. Volgens mij zijn er zoveel meer variaties aan te brengen.

En ik vond het jammer dat Moss Kanter zich vooral beperkt heeft tot Amerikaanse teams. Ook hier geloof ik dat er zoveel meer variaties aan te brengen zijn. Maar voor de sportliefhebber zal dit geen probleem zijn. Een lijstje dat mij direct opviel bij het lezen bevat emotionele en gedragsreacties die Moss Kanter noemt als reactie op problemen: het verslechteren van de communicatie; anderen de schuld geven; afnemen van respect; terugtrekken; focus gaat naar binnen; negativiteit wordt groter; en initiatieven nemen af. Daarna geeft ze voorbeelden van organisaties en samenwerkingsverbanden die uit die reacties geklommen zijn en winnaars geworden zijn.

Zo is er een voorbeeld van een Gezondheidscentrum dat tot sluiting gedoemd was. Maar er zat zoveel geschiedenis vast aan deze plek. Er kwam iemand die z'n schouders eronder zette en de boel weer nieuw leven inblies. Dit zijn de mooie verhalen. Het laatste deel van 'Confidence' gaat over de geleerde lessen. Er is een stuk over initiatief, verbeelding en innovatie dat ik het meest interessant vind. Moss Kanter praat over het belang van mensen zien als experts in hun eigen werk. Ik denk dat ze hier iets belangrijks te pakken heeft.

Over José Otte

Dr. José W. Otte MBA werkt als waarderend onderzoeker met een bedrijfskundige gedragswetenschappelijke achtergrond. Zij faciliteert sociale innovatie door het introduceren van dialoog groepen waarin gewerkt wordt met bijzondere vragen. Ze is verbonden aan Mizu.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Rosabeth Moss Kanter
Confidence

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden