Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

StrengthsFinder 2.0

Het is onduidelijk wat de toegevoegde waarde is van 'StrenghtsFinder 2.0' van Tom Rath. Vooral vanwege het feit dat een groot gedeelte van de inhoud al aan bod is gekomen in 'Ontdek je sterke punten' van Marcus Buckingham. Omdat beide auteurs te maken hebben (gehad) met de Gallup-organisatie, gaat het hier niet om plagiaat maar eerder over het uitmelken van een cashcow.

Peter de Roode | 18 november 2008 | 1-2 minuten leestijd

'StrengthsFinder 2.0' is een dun en klein boekje en opgebouwd uit twee hoofdstukken. Het eerste hoofdstuk is een introductie en gaat over het onderwerp 'Het vinden van je sterke punten'. Voor wie onbekend is met het werk van Marcus Buckingham, zullen er aardige wetenswaardigheden in te vinden zijn. Zo betoogt Tom Rath dat mensen die dingen doen in hun werk waarbij hun sterke punten worden aangesproken, zes keer meer betrokken zijn en drie keer zo'n hoge kwaliteit van leven hebben.

De vraag die zich dus voordoet is: Hoe weet ik wat mijn sterke punten zijn? Het zal de lezer duidelijk zijn dat het boekje een antwoord formuleert op deze vraag. En hierover gaat het tweede hoofdstuk en eigenlijk het hele boekje. In dit hoofdstuk worden 34 thema's besproken, zoals: aanmoediging, aanpassingsvermogen, actiegerichtheid etcetera.

Deze thema's worden kort toegelicht en voorzien van allerlei acties die de lezer kan ondernemen. Al deze thema's zijn dus ook al te vinden in 'Het vinden van je sterke punten' van Marcus Buckingham. Als lezer weet u nu nog steeds niet wat uw sterke punten zijn. Het is niet eenvoudig om uit een grote hoeveelheid informatie de juiste keuze te maken. Slechts weinigen zullen daarom uit een lijst van 34 thema's verantwoord kunnen kiezen.

Gelukkig heeft Rath hier rekening mee gehouden. Elke lezer krijgt namelijk een unieke code die hem het recht geeft op het internet zijn sterke punten te ontdekken. Ik heb de bijbehorende test gedaan die zo'n 20 minuten in beslag neemt. Het is een test die steeds twee stellingen tegenover elkaar plaatst, voorzien van een vijfpuntsschaal.

De uitslag verraste me niet dus ik kon me wel vinden in het resultaat. U krijgt direct een rapport voorgeschoteld met uw vijf sterke punten en suggesties voor acties. Hoewel de methodiek ongetwijfeld valide en betrouwbaar zal zijn, overheerst al met al het gevoel dat ik geen boek heb gekocht maar een password voor een test.

Over Peter de Roode

Drs. Peter de Roode is zelfstandig adviseur en trainer. Hij ondersteunt organisaties bij het invoeren van grootschalige veranderingen waarbij gedragsverandering centraal staat. 

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden