Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Strengths Based Leadership

De meest effectieve leiders altijd investeren in talent. Dit is een van de vier uitkomsten van Tom Rath en Barry Conchie in 'Strengths based Leadership'.

José Otte | 8 februari 2012 | 2-3 minuten leestijd

De Amerikaanse onderzoeksorganisatie Gallup heeft met 'Strengths Based Leadership' weer een bestseller gecreëerd. Op basis van jarenlang onderzoek heeft Gallup ontdekt dat een goed functionerend leidersteam vier basisingrediënten nodig heeft om succesvol te zijn; - Executing; - Influencing; - Relationship Building; - Strategic Thinking.

Als leider is het lastig om in al deze dingen uit te blinken - en gelukkig is dat ook niet nodig. Bouw gewoon een team van mensen die talenten hebben verspreid over deze vier onderdelen en het superteam is gereed. De drie meest belangrijke zaken die uit het onderzoek komen, laten zien dat de meest effectieve leiders altijd investeren in talent. Dat de meest effectieve leiders zich omringen met de juiste mensen en op die manier hun team succesvol maken. En dat de meest effectieve leiders heel goed begrijpen wat hun 'volgers' nodig hebben. Het boek laat een aantal aansprekende voorbeelden zien, zoals het verhaal van Wendy Kopp, de CEO en oprichter van Teach For America.

Zij heeft als talenten de Achiever, Competition, Responsibility, Relator en Strategic. Twee daarvan vallen in het Executing thema (Achiever en Responsibility). Al tijdens haar studie aan Princeton werd haar droom duidelijk. Ze zag hoe moeilijk het was om goede docenten te vinden, met name voor de scholen in achterstandswijken.

Ze deed haar masteronderzoek en tegelijkertijd ontstond de eerste groep die uiteindelijk Teach For America werden. Een verhaal over iemand die doorzet (Achiever) en die haar verantwoordelijkheid pakt (Responsibility). Zo zijn er nog drie andere verhalen, die duidelijk laten zien hoe leiders omgaan met de talenten die ze hebben.

Het is belangrijk om in je eigen talenten te investeren, nadat je eerst inzicht hebt in welke talenten dat zijn. Daarna is het belangrijk om het team te maximaliseren - beter te maken. En als laatste is het belangrijk om inzicht te hebben in het waarom volgers volgen. De opvolger van het schitterende boek 'StrengthsFinder 2.0' geeft inzicht in wat er werkelijk nodig is in een leidersteam.

Met de code achter in het boek is het mogelijk om een eigen leider profiel te krijgen, op basis van de StrengthsFinder 2.0 test. Met de uitkomst, het rapport krijgt de leider inzicht en handvaten om de drie stappen gemakkelijker te kunnen zetten. Een absolute must read voor de leider van nu.

Over José Otte

Dr. José W. Otte MBA werkte als waarderend onderzoeker met een bedrijfskundige gedragswetenschappelijke achtergrond. Zij faciliteerde sociale innovatie door het introduceren van dialooggroepen waarin gewerkt werd met bijzondere vragen. Ze was verbonden aan Mizu. José geniet inmiddels van een welverdiend pensioen, en recenseert geen boeken meer.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden