Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

In het hol van de leeuw

Jurgen Spelbos heeft een thriller van formaat geschreven. ‘In het hol van de leeuw’ leest als een echte ‘page turner’. Spannend van het begin tot het eind. Vol met onverwachte wendingen en smerige intriges. En uiteraard een belangrijke rol voor dubbelspionnen en veiligheidsdiensten. Opmerkelijk aan deze thriller is dat de hoofdpersoon geen heldenrol vertolkt maar langzaam wegzakt in een poel van ellende. Dat is ongebruikelijk voor een thriller, de hoofdpersoon moet, net als James Bond en Hercule Poirot, uiteindelijk toch overwinnen?

Max Kohnstamm | 18 februari 2014

Het pijnlijke is dat ‘In het hol van de leeuw’ geen thriller is, maar een zeer persoonlijk relaas van de waargebeurde nachtmerrie van Jurgen Spelbos, voormalig directeur communicatie bij ING Bank Nederland. Wat maakt dit nachtmerrie verhaal nu zo interessant? In de eerste plaats omdat het verhaal begint met een fraaie beschrijving van de hectiek van de afdeling communicatie van ING in de dynamische jaren van 2000 tot 2005, waarin de bomen tot in de hemel groeiden. We weten inmiddels de afloop, maar destijds zou ING nog een wereldmerk worden. De afdeling communicatie had de dankbare taak daar een rol bij te spelen. Maar het was uiteraard zwaar werk. Van communicatie heeft immers iedereen verstand en ook de raad van bestuur kijkt altijd mee….. Wie herinnert zich bijvoorbeeld niet de commotie rond die merkwaardige ‘geldmannetjes’-campagne van ING? Jurgen Spelbos heeft als directeur Communicatie een uitdagende taak. Waar gehakt wordt vallen spaanders. Het lijkt vast te staan dat het optreden van Spelbos verre van subtiel was in een afdeling met voornamelijk vrouwen. Op een dag wreekt zich dat. Via klokkenluiders volgen enkele vreselijke beschuldigingen, inclusief intimidatie van (zwangere) vrouwen en fraude met budgetten. Fraai is anders, maar dit deel van het verhaal kan vrijwel overal gebeuren. Karakters en ego’s botsen, er zijn winnaars en verliezers. Soms nemen de verliezers wraak en dat overkwam Jurgen Spelbos. Er volgt binnen ING een diepgaand onderzoek naar zijn handelswijze. In eerste instantie wint Spelbos. De klachten worden na een diepgaand onderzoek door ING vrijwel geheel ongegrond verklaard. Maar wraakzuchtige ‘klokkenluiders’ nemen daar geen genoegen mee en lekken naar De Telegraaf. Daarna gebeuren er vreselijke dingen. Ik kan u alvast verklappen dat niet De Telegraaf, maar ING het communicatiespelletje ongelooflijk smerig speelt en Spelbos moedwillig door de pers laat opknopen. Het boek laat de lezer in verbijstering achter. Zou het echt waar zijn dat het ING-concern op zo een vreselijke manier met zijn mensen omgaat? Is het echt zo dat sommige van de beulen van Spelbos het binnen ING inmiddels heel ver geschopt hebben? Het lijkt er eerlijk gezegd wel op. Maar dit boek is natuurlijk maar één kant van het verhaal. Graag zou je als lezer ook de andere kant willen horen, maar dat zit er - inmiddels zijn we acht jaar verder - niet meer in. Doodzwijgen lijkt me overigens vanuit communicatieoogpunt ook de meest verstandige reactie van de betrokken topmannen binnen ING.

Over Max Kohnstamm

Max Kohnstamm is programmamanager bij SRM, hét opleidingsinstituut voor beginnende én ervaren professionals in de marketing, marketingcommunicatie, communicatie en sales.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden