Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Laat met je merk spelen

Alweer een boek over het zoveelste nieuwe online medium, zo was mijn reactie bij het ontvangen van 'Laat met je merk spelen'. En vermoedelijk weer een auteur die - zoals vrijwel alle auteurs binnen het online vakgebied - de bestaande vakliteratuur overboord gooit omdat 'in dit internettijdperk alles anders is geworden.' Met deze onzinredenering wordt de gebrekkige kennis van de auteur over het marketingvakgebied dan handig gemaskeerd.

Max Kohnstamm | 11 april 2013

En om nog even door te mopperen: vrijwel alle auteurs over online marketing verliezen de strategische uitgangspunten geheel en al uit het oog en komen in hun publicaties met een langdradige opsomming van alle beschikbare online instrumenten. Erger: ze blijken vaak niet te snappen wat het woord strategie in houdt. De enige (zeer) positieve uitzondering is tot dusverre de Vlaamse auteur Steven van Belleghem met het uitstekende boek De Conversation Manager. Moeten we nu constateren dat net als bij de verdeling van belangrijke Nederlandse literatuurprijzen de Vlamingen nu eenmaal betere auteurs zijn? Gelukkig bewijst Bart Hufen in zijn boek 'Laat met je merk spelen' dat er ook in Nederland binnen het online vakgebied prima auteurs zijn. Bart Hufen heeft een waardevol boek geschreven, dat ik iedere serieuze marketingprofessional van harte aanbeveel. Voor de digitale allochtonen onder ons (geboren voor 1970) is het boek zelfs een must, omdat het een uitstekend inzicht geeft in de gaming wereld, een industrie waar relatief zelden serieus over wordt gepubliceerd. Bart Hufen slaagt er in deze relatief jonge en omvangrijke markt glashelder in kaart te brengen. Belangrijker voor jongere marketingprofessionals is dat hij heel goed duidelijk maakt op welke wijze games een serieuze rol kunnen spelen binnen het merkenbeleid. Ofwel: games als effectief reclamemedium. Bij zijn onderbouwing maakt Hufen niet de fout de bestaande merkentheorie over boord te gooien. Integendeel, hij bouwt bestaande merkmodellen op intelligente wijze verder uit en maakt de interessante mogelijkheden van games binnen brand management duidelijk. Jammer is dat een kwantitatieve onderbouwing over het effect van adverteren in games nog ontbreekt. Er ligt hier een mooie taak voor onze marketingwetenschappers. In het laatste hoofdstuk van het boek komt Bart Hufen met een tweetal stellingen die mij zeer aanspreken. De eerste stelling luidt: Internet is geen medium, het vormt slechts de verbinding tussen alle content in de wereld. Hufen stelt terecht: internet biedt dezelfde content als televisie, radio, kranten, boeken, games en magazines bij elkaar. Laten we dat vooral niet vergeten als opgewonden onderzoekers melden dat online activiteiten ten koste gaan van alle bestaande media. De tweede stelling luidt: de activiteiten die we als mensen ondernemen zijn de laatste dertig jaar eigenlijk niet veel veranderd. Alleen de manier waarop we die activiteiten uitvoeren is door technologische innovatie gewijzigd. Vrij vertaald: de mens verandert niet, de theorie van Maslov verklaart nog steeds ons gedrag. Met de titel 'Games als marketingmiddel' doet Bart Hufen zichzelf eigenlijk wat te kort. 'Merken bouwen in dit online tijdperk' dekt de lading beter. Mooi dat er in dit exhibitionistische tijdperk nog bescheiden auteurs bestaan!

Over Max Kohnstamm

Max Kohnstamm is programmamanager bij SRM, hét opleidingsinstituut voor beginnende én ervaren professionals in de marketing, marketingcommunicatie, communicatie en sales.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden