Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

De kracht van stilte

Als ik bedacht dat ik graag wilde mediteren en daarvoor stilte nodig had, deed ik altijd veel moeite om de juiste condities te realiseren. Een mooi kussentje, kinderen naar school, radio uit, telefoon op stil. Als er iets waardevols is dat ik overhoud na het lezen, luisteren en 'doorleven' van Stilte, het cd-boekje van Eckhart Tolle, dan is het wel dat het allemaal niet nodig is. Zelfs midden in een binnenspeeltuin afgeladen vol met gillende, vrolijke, razende kinderen, kun je je eigen stilte vinden. En ervaren. Niet dat me dat nu altijd overal lukt. Maar de wetenschap dat het kan en hoe dat werkt, is al een rust op zich.

Marjolein Boeren-Hermans | 5 december 2012

In het najaar van 2010 was Eckhart Tolle te gast in Rotterdam, ter gelegenheid van de 'Maand van de Spiritualiteit'. De bijna 2 uur durende lezing is uitgegeven op dvd, met de titel 'Stilte'. Wat opvalt, is de enorme rust die hij ís. Een rustige stem, zacht, veel intervallen: het is even omschakelen in het begin. Zeker als je de dvd met oordopjes kijkt, dringt het timbre van zijn stem goed binnen en dat komt de sfeer maar ook de boodschap zeer ten goede. Tolles boodschap begint met het blootleggen van onze innerlijke dialoog. Het overgrote deel van de mensen leeft vanuit een achterliggende, onbewuste overtuiging: ik mis iets, er ontbreekt iets. En daar gaan we naar op zoek. En dat zoeken doen we grotendeels in de tijd: we kijken naar ons verleden en naar de toekomst. Maar het leven begint zich niet in de tijd: de 'volheid van het leven' is een illussie. Tolle geeft aan dat het goed is om je bewust te worden van patronen die gewoonlijk onbewust zijn. Want dan zit je er niet langer meer helemaal in gevangen. Dus als je in staat bent verleden en toekomst los te laten, je als het ware uit je levenssituatie stapt, dan vind je een vormeloze bewustzijn. En kun je leven vanuit je ware zelf en vanuit vrede en rust. De boodschap lijkt soms kinderlijk eenvoudig, maar net als je denkt het te begrijpen, glipt het weer weg. En als je de dvd vaker bekijkt, of in stukje, vallen steeds andere dingen op, komen andere inzichten boven. Het mooie van Tolle is dat hij zijn boodschap deelt, zonder van je te verwachten dat je die meteen naleeft. Hij geeft, zonder iets terug te verwachten. Hij adviseert alleen er mee te experimenteren en zelf te kiezen hoe je wilt leven. En hij geeft - heel geruststellend - aan dat als je gaat experimenteren, je stukje bij beetje merkt dat je vaker vanuit die eerder genoemde rust kunt leven. Ik hóef het dus helemaal niet NU te snappen. NU is het voldoende dat ik nieuwsgierig ben. En stil. Tolle is regelmatig erg grappig en brengt ook dat mooi over. Zo geeft hij aan dat de diepere les in de stilte zit en niet in zijn woorden. Maar dat hij toch nog maar even doorpraat. En dan de - voor mij dan - mooiste boodschap van deze lezing: je hebt geen uiterste stilte nodig om die dimensie (de vormeloze bewustzijn) van stilte in jezelf te vinden. Maar ook mooi gezegd: een droom kan niet bestaan zonder bewustzijn. De essentie is niet de droom, de woede, de frustratie, de blijdschap die je ergens over voelt, maar de bewustzijn waardoor die manifestaties er kunnen zijn. De totale boodschap van Tolle is mooi, maar de afzonderlijke uitspraken zijn vaak stukjes waar je volop over kunt mijmeren. En dat hebben ze goed begrepen door de dvd te verpakken in een boekje met prachtige foto's, met steeds een van zijn uitspraken erbij. Helemaal geen kritiekpuntje? Jawel: ik mis zo nu en dan een vertaling naar de echte grote-mensen-wereld. Ik zou Eckhart Tolle wel eens willen zien in een binnenspeeltuin...

Over Marjolein Boeren-Hermans

Marjolein Boeren is Kinesiologisch Coach en heeft een eigen praktijk in Bergen op Zoom. Door middel van afstemming van lichaamsbeweging en mentale processen krijg je inzicht over jezelf en je doelen. Daarnaast is zij PR-coördinator voor het Welkin Kinesiologie College en geeft zij trainingen op het gebied van Kinesiologie.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden