Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

De kracht van het goede

De Dalai Lama riep bij mij altijd een associatie met religie op. Een logische gedachte vind ik zelf want hij is tenslotte een monnik. Als ik eerlijk ben geef ik toe dat ik hierdoor mijn interesse in zijn boodschap heb laten temperen. Na het lezen van ‘De kracht van het goede’ ben ik tot de conclusie gekomen dat dit ten onrechte is.

Roy van den Anker | 7 september 2015 | 2-3 minuten leestijd

De kracht van het goede is geschreven door Daniel Goleman die in Nederland vooral bekend is door zijn boek ‘Emotionele Intelligentie’. Daniel Goleman heeft het boek kunnen schrijven door zijn persoonlijke en jarenlange relatie met de Dalai Lama. Door deze relatie heeft hij kunnen putten uit onder meer de vele lezingen en presentaties die hij heeft bijgewoond. Deze ervaring is aangevuld met interviews en deugdelijk onderzoek wat dit boek van een hoge kwaliteit maakt. De kern van het boek is een heel simpele.

De visie van de Dalai Lama op verschillende thema’s komt voortdurend terug op mededogen: het vermogen om je te laten leiden door verantwoordelijkheid en zorg voor anderen. Een bewonderenswaardige visie die veel van mensen kan verlangen, maar tegelijkertijd realistisch is omdat het gedragingen van (andere) mensen niet per definitie goedkeurt of -praat, maar voorbij gaat aan het gedrag en kijkt naar de mens achter het gedrag zonder de eigen verantwoording van dat individu te bagatelliseren. Bijzonder aan dit boek, en daarmee de Dalai Lama, is dat deze visie niet is gestoeld op een naïef vasthouden aan (geloofs)overtuigingen die eenvoudig aan de hand van alle problemen in de wereld van vandaag weggehoond zouden kunnen worden. De persoonlijke interesse van de Dalai Lama in de wetenschap was voor mij verrassend. In het boek wordt deze interesse voortdurend gebruikt om zijn visie wetenschappelijk te onderbouwen. Als lezer werd wordt de visie van de Dalai Lama hierdoor steeds overtuigender omdat de stelling dat elk mens in de kern goed is met elk wetenschappelijk onderzoek of experiment geloofwaardiger wordt. Juist hierdoor wordt de visie van de Dalai Lama realistisch en begrijpelijker.

De lezer wordt meegenomen van bewondering voor het (in eerste instantie bovenmenselijke) geloof en vertrouwen in de mensheid naar de overtuiging van de kracht en kern van het goede. Tegelijkertijd wordt de boodschap die de visie in zich heeft steeds duidelijker. Wanneer mensen in de kern goed zijn, dan legt dat verantwoording bij een ieder neer. De mogelijkheid om je te verschuilen achter een fatalistisch denken waarbij je overgeleverd bent aan de schurken van de wereld wordt met elk hoofdstuk kleiner. Ook dit gebeurt aan de hand van praktische voorbeelden die voor zich spreken. Hoe snel ‘moet’ jij nog de allernieuwste smartphone wanneer je weet dat daarvoor aan de andere kant van de wereld mensen en natuur worden uitgebuit? Dit is een bijzonder boek. De boodschap die wordt overgebracht is niet slechts de persoonlijke visie van een oude monnik die vanuit de bergen in Tibet en ver verwijderd van de echte wereld zijn religie promoot. Het is een indringend en goed onderbouwd pleidooi om te leven vanuit mededogen als voorwaarde voor het creëren van een betere wereld. Auteur Daniel Goleman heeft dit op een bijzonder goede wijze vormgegeven waardoor dit boek een absolute must read is voor iedereen die zoekt naar manieren (en moed) om een gevoel van maatschappelijke verantwoording vanuit eigen overtuiging handen en voeten te geven.

Over Roy van den Anker

Roy van den Anker is getrouwd en heeft 3 kinderen. Zijn sporen heeft hij verdiend in de verzekeringsbranche. Ruim 25 jaar vervulde hij uiteenlopende posities bij verschillende organisaties. Van teamleider tot operationeel directeur en in organisaties van MKB tot corporate omvang. In meerdere organisaties werd hij partner.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden