Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

De kracht van het goede

'De toekomstvisie van de Dalai Lama' is de subtitel van het boek 'De kracht van het goede' van Daniel Goleman. Twee grote namen, die beide veel gezien en geleerd hebben over de menselijke geest en haar vermogen tot goed en kwaad. Ik was geïntrigeerd en benieuwd: hoe zagen deze beide heren de toekomst van het menselijk handelen? Het bleek een visie die recht doet aan die menselijke geest: vol zijwegen, uitwijdingen en bij vlagen concreet. Het boek is absoluut van toegevoegde waarde voor je boekenkast, maar vooral om over te filosoferen en discussiëren en minder om de door de Dalai Lama zo gewenste daad bij het woord te voegen.

Marjolein Boeren-Hermans | 23 maart 2016 | 2-3 minuten leestijd

Eerlijk is eerlijk: het boek is vlot geschreven en staat vol anekdotes en inspirerende voorbeelden. Goleman schrijft het boek deels op basis van zijn vele ontmoetingen en gesprekken met de Dalai Lama zelf, en deels op opnames en interviews met hem. Zelf voegt hij details en voorbeelden toe uit de wetenschap, om zo het geheel meer diepgang te geven en - zo voelt het soms - meer legitimiteit. Soms is dat briljant, soms is dat ergerlijk: het is niet altijd te onderscheiden wiens mening je leest: die van Goleman of die van de Dalai Lama. En niet alles hoeft bewezen te worden voordat het waarde heeft. Een belangrijk concept in het boek is mededogen: wat houdt dit in en wat kan het jou en de mensheid brengen?

Belangrijke principes om mededogen in de praktijk te kunnen brengen zijn Emotionele Hygiëne en een Routekaart van de Emoties. Deze ingrediënten zijn ongelooflijk interessant in een tijdperk waarin we het regelmatig lijken te verliezen van de snelheid, de datastroom en de oppervlakkigheid. Maar verder dan voorbeelden hoe anderen hun leven in het teken van liefdadigheid hebben gesteld en een paar algemene toelichtingen komt het boek niet - en dat is echt ontzettend jammer. De website waar een paar keer naartoe verwezen wordt - www.joinaforce4good.org - is tijdens het schrijven van deze recensie ook nog eens verlopen.

En toch.... het boek reikt wel degelijk de hand voor een andere manier van kijken naar onderwijs, economie, milieu. En geeft daarmee een mooie aanzet voor dialoog. En dat is dan weer de basis waarmee heel veel vernieuwingen zijn begonnen, zoals ook blijkt uit de opsomming in het boek. Wat ik zelf vooral meeneem is de relativering van de 'geweldscultuur' waarin we lijken te leven. Aan de hand van degelijk onderzoek en duidelijke cijfers laat Goleman zien dat we nog nooit zo veilig waren, dat er nog nooit zo weinig mensen door geweld om het leven kwamen. En als je bereid bent te kijken en te onderzoeken, op weg geholpen door de ideeën in dit boek, dan zie je ineens de vele projecten voor het goede, de helpende mensen, de veranderingen die ten goede zijn ingezet. Op Facebook en via YouTube kun je vele filmpjes en boodschappen vinden hoe je het mededogen van de Dalai Lama om kunt zetten in concrete daden - voor je eigen geluk en voor dat van anderen. 'De kracht van het goede' brengt daarmee precies wat je kunt verwachten van de Dalai Lama: stof tot nadenken en als je uitgedacht bent een bemoedigende knik richting je eigen pad - en dat loop je toch echt zelf.

Over Marjolein Boeren-Hermans

Marjolein Boeren is Kinesiologisch Coach en heeft een eigen praktijk in Bergen op Zoom. Door middel van afstemming van lichaamsbeweging en mentale processen krijg je inzicht over jezelf en je doelen. Daarnaast is zij PR-coördinator voor het Welkin Kinesiologie College en geeft zij trainingen op het gebied van Kinesiologie.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden