Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Baggeren door de prut (2e druk 2008)

De laatste jaren zie je steeds meer auteurs bestaande managementtheorieën op de korrel nemen aan de hand van managementromans. Zo beschrijft Rolf Mulder in 'Baggeren door de prut' de problematiek van het dagelijks management op luchtige wijze in een verhaal. Mulder, zelf manager, gebruikt zijn kennis en ervaring als basis voor het op speelse en humoristische wijze beschrijven van alledaagse managementsituaties. Management bestaat volgens hem uit 'doodordinair ploeteren en doormodderen in afgrijselijke combinaties van trammelant, gelazer en gepruts.' Zijn oplossingen en overlevingsstrategieën zijn origineel en onconventioneel, maar vooral slim en professioneel.

Nico Vreeswijk | 23 juni 2009

In dit grappige boekje neemt Rolf Mulder de bestaande managementtheorieën op de korrel. De hoofdpersonen van 'Baggeren door de prut' zijn de trainee die net een MBA-studie achter de rug heeft en nieuw in het bedrijf komt en de doctorandus in de rol van de botte plantmanager en de general manager die in de maakbaarheid gelooft. Het verhaal beschrijft de lotgevallen van deze trainee die door de doctorandus wordt opgeleid om hem op te volgen. Tijdens de opleidingsperiode wordt de trainee geconfronteerd met onder andere de Wet van Murphy en de Universal Shit Cycle. Wat maar fout kan gaan in een organisatie of proces, gaat ook onherroepelijk mis en wat verkeerd gaat, zal zich onvermijdelijk herhalen. De meeste lezers met enige managementervaring zullen situaties uit het verhaal herkennen en weten dat productie- en dienstverleningsprocessen maar al te vaak een chronisch drama kunnen zijn. En dat is precies het thema waar dit boekje op inspeelt. Hoofdthema's uit het verhaal worden extra duidelijk gemaakt als de doctorandus de problemen van een manager op een onconventionele wijze blootlegt. Ook de trainee laat zien dat managen niets anders is dan het oplossen van problemen en het reageren op problemen, ook wel 'managen van prut' genoemd. Alle andere theoretische modellen voor het realiseren van doelen en anticiperen in plaats van reageren, doet de auteur af als 'academische prietpraat'. Rolf Mulder laat u op informele wijze nadenken over management(on)waarheden als de (in)formele organisatiestructuur, delegeren, managementstijlen, coördinatie en doelstellingen. Een sterk punt dat hij daarbij aanhaalt, is de uitspraak 'waar ligt altijd de grootste prut in organisaties? Tussen de verschillende organisatieonderdelen.' Deze interprut is bijna net zo gevaarlijk als verdwaalde prut, want als er geen probleemeigenaar is, zal de verdwaalde prut nooit verdampen. Mulder oppert ideeën rondom slimmer managen en slimmer werken. Soms heel vanzelfsprekende ideeën over hoe je de prut op een redelijk intelligente en professionele manier tot een aanvaardbaar niveau kunt beperken. Daarbij wordt nietsdoen als een zeer serieus alternatief gezien. Ik heb van het atypische managementboek 'Baggeren door de prut' genoten, een boek dat u snel wegleest en waar u dikwijls om zult lachen. Maar besef wel dat het boekje een beperkte diepgang heeft. Desondanks is het lezenswaardig en geschikt om zichtbaar te maken 'wat je niet verteld is toen je manager werd', zoals Mulder het zegt. Want managen bestaat uit doodordinair en onophoudelijk ploeteren en baggeren door de prut.

Over Nico Vreeswijk

Nico Vreeswijk MBA is werkzaam als manager relatiebeheer bij Sanquin Bloedvoorziening in Amsterdam en schrijft recensies op persoonlijke titel. Hij heeft zijn MBA behaald aan de Business School Nederland te Buren en is docent bij de business school NCOI.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden