Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Handboek managementvaardigheden

'Handboek managementvaardigheden' is inmiddels uitgegroeid tot een standaardwerk voor toekomstige managers. De theoretische basis voor dit boek is het concurrerende-waardenmodel van Robert E. Quinn.

José Otte | 7 december 2009 | 1-2 minuten leestijd

Aan de hand van de geschiedenis, de kenmerken die de economie laat zien en de snelle veranderingen in het bedrijfsleven voert Robert Quinn ons in het 'Handboek managementvaardigheden' snel naar de kenmerken van de vier managementmodellen. Door deze vier tegenstrijdige modellen in één raamwerk te plaatsen hebben we direct het eerste kader te pakken: het concurrerende-waardenkader.

Ieder theoretisch model krijgt een 'vertaling' naar de praktijk zodat we snel een gemeenschappelijke taal creëren. Vanuit het model gaan we dan kijken naar de kernvaardigheden die nodig zijn bij de rollen die genoemd worden. Bij de kernvaardigheid kritisch denken krijgen we een groepstaak met argumenten en een oefening om te doen. Zo leidt Quinn ons door alle acht rollen: de mentor, de innovator, bemiddelaar, producent, bestuurder, coördinator, controleur en stimulator.

Het boek is een waarlijk handboek door de instructies, oefeningen en mogelijkheden om uzelf te testen op ervaring in de genoemde rollen. We leren om communicatieve vaardigheden te ontwikkelen. En hoe we de ontwikkeling van werknemers kunnen bevorderen. Ieder hoofdstuk wordt afgesloten met een literatuurlijst en een toepassingsoefening.

Teams komen aan de orde, met informatie over hoe u een goed team bouwt en met een actieplan voor teambuilding. Maar ook conflicthantering met de verschillende visies op conflict, aangevuld met strategieën voor conflictmanagement.

Al met al een prachtig boek voor de startende leidinggevende, met werkelijk allerlei inkijkjes in de praktijk. Door de toevoeging in de vierde druk van een hoofdstuk over kritisch denken is dit handboek nu een werkelijke aanwinst. Gelukkig leren we aan het begin al dat we steeds de juiste vragen moeten stellen en kritisch moeten kijken naar de mogelijkheden. Want met een kader zijn de grenzen duidelijk, maar we werken als management natuurlijk met mensen en die zijn niet in hokjes te plaatsen.

'Handboek managementvaardigheden' is een absolute must voor studenten van de verschillende vakgebieden die opleiden tot leidinggevenden door de uitgebreide informatie die Qinn geeft.

Over José Otte

Dr. José W. Otte MBA werkte als waarderend onderzoeker met een bedrijfskundige gedragswetenschappelijke achtergrond. Zij faciliteerde sociale innovatie door het introduceren van dialooggroepen waarin gewerkt werd met bijzondere vragen. Ze was verbonden aan Mizu. José geniet inmiddels van een welverdiend pensioen, en recenseert geen boeken meer.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Robert Quinn, Sue Faerman, Michael Thompson
Handboek managementvaardigheden

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden