Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Leiderschap

Kijk niet meer naar de dingen die fout zijn gegaan in uw organisatie en probeer ze niet meer te repareren – kijk naar de dingen die goed zijn gegaan en probeer hierop voort te bouwen. Maak dat werk ertoe doet en profiteer van de WOW-factor. Ontdek passie, volharding en verbeelding om resultaten te krijgen. Denk ongewoon en leer hoe u kunt gedijen in een chaotische tijd. Ook in 'Leiderschap' laat Tom Peters ons meegenieten in zijn verfrissende en soms provocerende kijk op het zakenleven.

José Otte | 2 juni 2009 | 2-3 minuten leestijd

In deze Tom Peters Essential kijken we naar Leiderschap. Een onderwerp dat inmiddels in duizenden boeken is beschreven. Tom Peters weet ons echter altijd weer wakker te schudden. Voor diegene onder ons die het nog niet door hebben: de arbeidsmarkt is aan het veranderen. Steeds meer mensen kiezen voor een eigen onderneming, of kiezen voor het freelance bestaan. Steeds minder mensen kiezen voor een baan of bedrijf voor het leven. Dat betekent dat organisaties steeds beter moeten nadenken hoe ze de juiste mensen aantrekken voor het werk dat gedaan moet worden, maar gelijkertijd zorgt dat ook voor een heel andere manier van leiderschap binnen die organisaties. Een levenslang dienstverband bij een bedrijf – wat Tom Peters 'kantoorslavernij' noemt – is dus uit de tijd. Continu jezelf opnieuw uitvinden is in.

De enige bron van 'baan'zekerheid is uw eigen talent. Dat talent komt tot uitdrukking in een opwindend portfolio met WOW-projecten en in eigenaardige ideeën. Passie, energie en kleur zijn de magische woorden en die vindt u in grote hoeveelheden terug in 'Leiderschap'. Wat ik heel fijn vind van Tom Peters is dat hij korte metten maakt met de slogan 'mensen transformeren'. Niemand transformeert de ander. Leiders bieden een context waarin gezamenlijke ontdekkingsreizen kunnen plaatsvinden. Leiders lijken terug te grijpen naar het Bevel-en-Controle-model: vooral nu, wanneer ze bang zijn. Ze zijn doodsbang dat volgelingen erachter komen dat zij geen flauw idee hebben. Maak van 'ik weet het niet' een vertoon van kracht. Zorg ervoor dat de mensen waarmee u samenwerkt door uw 'ik weet het niet' op zoek gaan naar nieuwe wegen. Nog een goede tip: Goed leiderschap = voortdurend vragen waarom? Vrouwen zijn veel beter in leiderschap. Dit blijkt uit de onderzoeken en ervaringen die Peters naast elkaar heeft gelegd. De reden: vrouwen zijn beter in het aangaan van relaties. We weten dat allemaal natuurlijk vanuit de antropologie, waar aangetoond is dat vrouwen vanaf het begin al steeds reageren op problemen met het beschermen van de relaties (familie, gezin) en het samenwerken. Mannen zijn bezig met oorlog maken, vechten, vechten en ruziën (even zwart-wit natuurlijk). Dus Peters' advies luidt: neem vrouwen aan en geef ze de ruimte. Tom Peters begrijpt het, zou ik willen zeggen. En dan in hoofdstuk 4 komt HRM aan de beurt. Heerlijk om te lezen hoe Peters uitlegt waarom HRM zo belangrijk is (mensen!) en waarom HRM niet aan de lunchtafel mag zitten (te weinig lef). Hij geeft prachtige tips en trucs voor HRM-ers om op te vallen en eindelijk te gaan doen waar Human Resources voor gemaakt is: het vinden en ontwikkelen van talent. De klapper op de vuurpijl is ten slotte de vraag of uw bedrijf een fantastische plek is om te werken. En daar draait het om. Ook deze Tom Peters Essential is een snel en makkelijk leesbaar boek. Met veel energie, het spat van de bladzijden af. En veel kleur – precies zoals de nieuwe boeken zullen zijn. Ik kreeg enorm veel energie bij het lezen en heb genoten van de provocerende oneliners. Geen zware theorie, geen diepe aanzetters tot denken. Maar een heerlijk boek om mee te nemen op vakantie of korte reis om bij te tanken.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden