Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Het verkopen van kennis

Kennismanagement heeft in de loop van de jaren een aantal verschuivingen doorgemaakt. Begonnen in de IT-hoek, lag de nadruk op het zo goed mogelijk vastleggen en toegankelijk maken van kennis binnen de organisatie. Daardoor wordt een bedrijf minder afhankelijk van de kenniseigenaren, die mogelijk de organisatie verlaten. 

Carla Verwijs | 23 oktober 2005 | 2-3 minuten leestijd

Toen bleek dat het lastig is de impliciete kennis (die zich in de hoofden van mensen bevindt) te expliciteren, verschoof de aandacht naar een meer HRM-aanpak. Door mensen meer met elkaar te laten communiceren, in bijvoorbeeld communities of door coaching van beginnende medewerkers door ervaren medewerkers zou het beter mogelijk zijn de impliciete kennis over te dragen. Zowel de IT- als de HRM-aanpak van kennismanagement worden in veel bedrijven gebruikt: de meeste bedrijven beschikken over documentbeheersystemen en veel medewerkers werken in teams. De huidige kenniseconomie laat echter opnieuw een verschuiving van het kennismanagementgebied zien, namelijk richting sales en accountmanagement. De reden is eenvoudig: bedrijven moeten geld verdienen met de kennis van hun medewerkers. In huidige economisch mindere tijd is dit alleen maar belangrijker geworden. 'Het verkopen van kennis' past goed in deze nieuwe trend.

Willem Verbeke stelt in zijn boek de kenniswerker staat centraal, hij (of zij) zorgt dat zijn kennis aan de klant wordt overgedragen (kennistransfer), zodat vragen van de klant worden opgelost. Verbeke ziet die kennistransfer als een wisselwerking: de cliënt leert van de consultant, maar deze leert ook weer van de cliënt. De consultant stelt vragen met als doel de vraag achter de vraag te achterhalen. Hij wint zo het vertrouwen van de cliënt en is diens 'trusted advisor' geworden. Een consultant die geen kennis in huis heeft zal spoedig door de mand vallen. Dit 'door de mand vallen' hanteert Verbeke vrij vaak in zijn boek, de lezer heeft al snel door dat dit te allen tijde vermeden moet worden. Een consultant valt door de mand als hij de cliënt enkel probeert te overtuigen in plaats van kennis over te dragen. Verbeke introduceert veel nieuwe termen, vaak Engelse, en licht ze duidelijk toe. Dat is prettig in een diffuus gebied als kennismanagement. De lezer is het misschien niet altijd eens, maar weet zo wel waar hij aan toe is. In de 100 bladzijden van zijn boek haalt Verbeke vele thema's aan, ondersteund door literatuur.

De docent in Verbeke is duidelijk zichtbaar in de heldere uitleg en vele voorbeelden die hij geeft om de thematiek toe te lichten. Daarbij blijft hij niet hangen in het verkondigen van concepten en theorieën, maar vertaalt deze meteen door naar de adviespraktijk. In het laatste hoofdstuk, bijvoorbeeld, beschrijft Verbeke het contact van een advocaat met een key account, een CEO. Deze advocaat heeft in de loop van de jaren structureel vertrouwen bij de CEO opgebouwd en fungeert als klankbord voor de CEO, als een wijze man op de achtergrond die kennis en inzicht inbrengt. Wanneer de CEO een beslissing moet nemen hoort hij van de advocaat welke gevaren de beslissing met zich meebrengt. Door de vele voorbeelden blijft het boek ook voor de lezer met minder kennis van dit gebied goed te volgen. Met een vlotte pen weet Verbeke de lezer goed betrokken te houden. Kortom, een boek dat goed aansluit bij de problematiek van de kenniseconomie en dat consultants handvatten biedt om te voldoen aan hedendaagse eisen.

Over Carla Verwijs

Carla Verwijs is managementconsultant met een specialisatie in kennismanagement.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden