Nieuwsgierig leiderschap wordt gevormd door een combinatie van een aantal elementen. Eén daarvan is het vermogen om verschillende soorten informatie origineel en effectief te kunnen combineren. Daarnaast heb je de voeling met het onbewuste: het constant opzoeken van de grenzen en de verslaving aan combineren van problemen en of oplossingen. Dit zijn enkele van de aspecten die bijdragen tot wat Willem Verbeke noemt 'nieuwsgierig leiderschap'. Na deze ietwat korte uiteenzetting komt het nieuwsgierig-leiderschaps-model aan bod. Hier raak ik het spoor een beetje bijster. Er volgen beschrijvingen van onder andere coachend leiderschap en belonend leiderschap.
Op zich wel duidelijk wat de auteur bedoelt, maar wat dun. Hij sluit een dergelijke paragraaf af met een test van vijf vragen waaruit dan moet blijken of je bijvoorbeeld een coachend leider bent. Zo is er ook één voor belonend leiderschap. Deze laatste is echter sterk gericht op het leiden van verkopers. Deze testen zijn mijns inziens te kort door de bocht en ik vraag me af in hoeverre deze wetenschappelijk verantwoord zijn. Iets wat je toch mag verwachten van de auteur professor Verbeke, die ik zeer serieus neem. Ik heb zelfs les van hem gehad. Zijn wijze van lesgeven zoals ik die heb mogen ervaren, met een flinke dosis wetenschappelijke onderbouwing en stelligheid, mis ik in het boek. Het boek bevat meer testen, echter allemaal van het zelfde kaliber. Uiteindelijk komt de auteur tot de kern van nieuwsgierig leiderschap en deze wil ik u niet onthouden, omdat deze aangeeft dat het boek een wezenlijk inhoud heeft. Nieuwsgierige leiders zijn in staat om heterogene vormen van kennis en ervaringen te combineren. Ze hebben toegang tot een breed netwerk waarin ze opereren als een soort kennismakelaar, waarbij ze zich laten leiden door zowel bewuste als onbewuste processen. Halverwege het boek worden er negen leiders voorgesteld die het nieuwsgierig leiderschap ook feitelijk hebben toegepast. Deze leiders zijn allen geïnterviewd. Aan de hand van de verschillende stappen naar nieuwsgierig leiderschap worden deze interviews weergegeven. Dit gedeelte is heel toegankelijk en maakt goed duidelijk wat de stappen werkelijk inhouden. Het boek is wat je noemt dun, in dit geval zowel letterlijk als figuurlijk. Dat is jammer, maar vat dit niet te zwaar op. De auteur zet zeker aan tot nadenken. Een aantal elementen van nieuwsgierig leiderschap is goed te vertalen naar de directe praktijk. Voor de echt geïnteresseerde raad ik naast dit boek ook 'Good to great' van Jim Collins aan. Deze twee boeken sluiten mijns inziens op elkaar aan. Hetgeen wat de auteur in 'Nieuwsgierig leiderschap' aankaart, herkent u in 'Good te Great', of andersom.
Over Eric van Arendonk
Eric van Arendonk RM is docent Commerciële Economie bij de Hogeschool Utrecht (HU), auteur van Neuromarketing en zelfstandig marketingadviseur.