Kort nadat ik het 381 pagina’s tellende boek opensla, heb ik heel even spijt. Alleen de inhoudsopgave van ‘WordPress voor Dummies’ telt al zes pagina’s. Dat wordt lang en veel lezen, en waarschijnlijk taaie kost. Een aantal bladzijden verder stelt auteur Lisa Sabin-Wilson me gerust: een derde van het boek is niet voor mij bedoeld.
Na deel I ga je verder in deel II of III, afhankelijk van je gekozen WordPress: gehost op WordPress.com of op een eigen server. Zoals Lisa het zo mooi zegt: ‘Het is niet de bedoeling dat je het boek van kaft tot kaft uitleest (tenzij je mijn moeder bent, want dan zou ik het je niet vergeven als je bladzijden overslaat).’ En met die humor is de toon van haar schrijfstijl gezet. Deze is vrolijk en to the point.
De heren van Fontline hebben deze toon goed aangevoeld bij het schrijven van de Nederlandse vertaling. Het boek toont je de mogelijkheden die WordPress voor blogs en websites biedt, en is een mooi naslagwerk: voor beginners, maar zeker ook voor gevorderde bloggers. Al jaren maak ik gebruik van WordPress, maar nooit zoals het bedoeld is: zelfstandig, met de tutorials en het forum als helpende hand. Sinds de installatie door mijn grote broer timmerde ik aan de weg met blogjes. De echt spannende dingen als het maken van backups en het handmatig installeren (fluitje van een cent, weet ik nu) liet ik het liefst aan hem over. ‘Webhosting voor Dummies’ zou een ideaal boek voor mij zijn, maar gelukkig bevat ‘WordPress voor Dummies’ precies de uitleg over hosting en domeinregistratie om die installatie te overleven. Het boek gaat verder dan alleen de basisuitleg over wat WordPress is, en neemt je aan de hand door alle nodige installaties heen en legt uit waarom ze nodig zijn. Hierdoor kun je kiezen om stukken van het boek over te slaan. Nu beschrijf ik het of het heel veel installaties zijn, maar dat hangt helemaal af van je eigen keuze. Je kunt na de installatie zoveel plug-ins toevoegen als je zelf nodig vindt. De auteur vergelijkt ze met ‘blitse sportvelgen voor je auto: ze worden niet standaard meegeleverd, maar deze prachtige accessoires laten jouw auto wel opvallen in het verkeer.’ Ondanks dat ik al aardig bekend was met WordPress als CMS (of zoals ze bij Fontline vertaalden: inhoudbeheersysteem) had ik tijdens het lezen een behoorlijk aantal ‘Aha!’ momenten. Zo begreep ik eigenlijk nooit waar de trackbacks toch vandaan kwamen. Dat het te maken had met online vindbaarheid, a la. Maar hoe werden ze gelanceerd? Ook meed ik al tijden het ? icoon in de WYSIWYG-editor, bang dat het een ‘help’ button was. Want ik kan heus wel zonder. Of ja, desnoods met behulp van mijn grote broer. Blijkt dat een overzicht van handige toetsencombinaties te zijn! Nog nooit liet ik mezelf zo vaak afleiden tijdens het actief lezen van een boek: in elk hoofdstuk werd ik aan de slag gezet met mijn blog, waardoor ik de verleiding aan de rest van het web niet kon weerstaan. Al was het maar op zijn minst om te kijken hoe andere bloggers dingen aanpakten. ‘WordPress voor Dummies’ laat je kennismaken met de inhoudelijke kant van WordPress op een heel toegankelijke manier. Ga stap voor stap door het boek heen en sla over wat je niet boeit. Behalve als je Lisa’s moeder bent. Dan lees je alles.
Over Margot van Trier
Margot is communicatieprofessional met hart voor online & spel. Naast haar functie als productredacteur IT bij Coolblue, zet ze zich in voor stichtingNGNG.nl