Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Dierbare collega's

Iedereen herkent het wel. Aapjes kijken is leuk. Lachen om de gedragingen van deze diersoort. 'Kijk zo doe jij ook altijd schat.' Of: 'die orang-oetan is net tante Jo.' Wie heeft er niet gekke bekken staan trekken voor de ruit tegenover een gorilla? En geeft u het maar toe: vaak herkennen we in het gedrag van een aap een familielid, vriend of collega. Patrick van Veen heeft van aapjes kijken zijn beroep gemaakt. En nog veel interessanter. Hij heeft deze kennis in de praktijk toegepast. Met 'Dierbare collega's' houdt hij menige lezer een spiegel voor.

Peter Vermeulen | 7 november 2008 | 3-4 minuten leestijd

Patrick van Veen vertelt tijdens zijn lezingen dat hij bij aanvang van zijn studie biologie een set gereedschappen overhandigd kreeg. Hiermee zou hij nauwkeurig plant en dier kunnen observeren en vast kunnen leggen. Een en ander bestond uit een snijset, om tot het kleinste detail van plant en dier door te kunnen dringen. Maar ook uit een loep, microscoop en teken- en schrijfgerei om nauwkeurig te kunnen observeren en vast te leggen.

Bioloog van Veen heeft na zijn afstuderen voor verschillende organisaties gewerkt. Het viel hem op dat veel managers geen observatieset, maar wel een snijset in hun bagage hebben. Veel managers proberen gedrag in organisaties te beïnvloeden door met knip- en snijwerk in te grijpen.

Volgens van Veen wordt er nauwelijks goed geobserveerd in organisaties. Managers veranderen vaak zonder het gedrag goed geobserveerd te hebben.

Patrick van Veen heeft daarvan echter zijn specialiteit gemaakt. Hij had namelijk al jaren ervaring in het observeren van het gedrag van apen. En aangezien het DNA van de mens 99 procent overeenkomt met dat van de chimpansee zouden er volgens van Veen toch enige overeenkomsten moeten zijn in gedrag.

Voor het objectief observeren had van Veen de vaardigheden al in huis. Hij vond het alleen lastiger te begrijpen wat hij zag. Door de beschreven gedragingen van apen te vergelijken met wat hij observeerde bij managers en collega's kon van Veen het gedrag en de opeenvolgende gedragingen begrijpen. Het blijkt dat apengedrag apen een heleboel parallellen vertoont met het gedrag op de werkvloer. Alleen zijn we ons hier vaak niet van bewust.

Hopelijk is het u niet onbekend dat de resterende 1 procent nog voor een groot verschil zorgt tussen mens en aap. Onze hersenen geven ons onder andere het vermogen om over onze eigen afkomst na te denken.

Patrick van Veen vraagt zich dus met recht af waarom we dat ene procent dan ook niet gebruiken om ons eigen gedrag te leren begrijpen. 'Als we namelijk ons eigen oergedrag herkennen en begrijpen waarom we dingen wel of niet doen, moeten we in staat zijn keuzes te maken ten aanzien van ons eigen gedrag.'

Het doel van 'Dierbare collega's' is dan ook om u bewust te maken van uw eigen gedrag en dat van uw collega's. 'Dan hebt u in ieder geval de mogelijkheid om keuzes te maken.' Patrick van Veen leidt u aan de hand van foto's langs een aantal voorbeelden van ons sociale oergedrag. Hierbij vormen de apen van de Apenheul de spiegel van uw gedrag en dat van uw collega's op de werkvloer.

Van Veen behandelt verschillende thema's zoals macht, sociaal gedrag en communicatie. Dit gebeurt op een leuke en luchtige wijze. Dames dienen zeker tot aanschaf van dit boek over te gaan. Al is het alleen al voor het hoofdstuk 'De baas'. In dit hoofdstuk legt Patrick van Veen uit hoe de vrouwen bij onder andere de Bonobo's de macht in handen hebben en houden. Mannen, opletten dus. Na het lezen van 'Dierbare collega's' zult u tevens heel anders tegen vergaderingen aan gaan kijken. Of het gedrag in de bedrijfskantine. De definitie van vlooien krijgt voor u namelijk een geheel andere betekenis. Erg vermakelijk en herkenbaar om uw dierbare collega's met uw nieuwe kennis te observeren.

Patrick van Veen weet u door middel van zijn ludieke schrijfstijl ook een spiegel voor te houden hoe u en uw collega's communiceren op de werkvloer. Mocht u 'Dierbare collega's' niet gelezen hebben en uw collega's wel, bedenkt u zich dan de volgende keer als u naar een andere afdeling loopt.

Patrick van Veen levert met 'Dierbare collega's' een leerzaam en vermakelijk boek af, voorzien van mooie foto's die de teksten versterken. 'Dierbare collega's' is een boek waar u uzelf of uw dierbare collega's een groot plezier mee zult doen. Al is het maar om de 'Apenstreken op de werkvloer' te herkennen en hierop te kunnen anticiperen.

Over Peter Vermeulen

Peter Vermeulen MBA is serial entrepreneur en business angel en schrijft recensies op persoonlijke titel.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden