Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

4 Managementprincipes voor gegarandeerde resultaten

Hoe zijn de zeven eigenschappen toepasbaar in crisistijd? Moet u van koers veranderen? Of kunt u juist beter vasthouden aan de oorspronkelijke koers en wijzigt u andere parameters? Stephen Covey helpt u op weg om het hoofd koel te houden en de door u gewenste resultaten te bereiken in '4 Managementprincipes voor gegarandeerde resultaten'. Dit schreef hij samen met Bob Whitman en Breck England. Het boekje is niet heel vernieuwend, maar wel een handige beknopte toepassing van de belangrijkste zaken uit 'De zeven eigenschappen van effectief leiderschap'.

Jan Jacob Bos | 29 juli 2010 | 2-3 minuten leestijd

Als rode draad worden diverse sportprestaties gebruikt om te illustreren hoe een team tot geweldige prestaties komt. Oppervlakkig gezien lijkt Lance Armstrong bijvoorbeeld een geweldige kampioen van de Tour de France. Het is natuurlijk een geweldige prestatie die hij heeft neer gezet door de Tour de France (tot nu toe) zeven keer te winnen. Echter, zonder zijn team was hem dit nooit gelukt. Het is Stephen Covey heel goed gelukt om de teamprestaties die vereist zijn in topsport te vertalen naar het bedrijfsleven. Het is dan u om te bepalen of u de Lance Armstrong wordt in uw bedrijfstak of dat u tot het peloton behoort.

In 'Prioriteiten' geeft Stephen Covey aan hoe u uw taken in verschillende kwadranten kunt verdelen om u te helpen alleen met de juiste dingen bezig te zijn. In '4 Managementprincipes voor gegarandeerde resultaten' gaat hij daarin een stap verder waardoor u de prioriteiten excellent kunt uitvoeren. Stephen Covey laat zien hoe u dit kunt bereiken door naar de prestaties van de best presterende twintig procent in uw organisatie te kijken. Als u de lat voor de overige tachtig procent ook op dit niveau legt, zullen de prestaties van de organisatie als geheel enorm toenemen. De combinatie van de juiste prioriteiten en de 80/20 regel, uitgewerkt in een vierstappenplan moet elke organisatie kunnen helpen om de prestaties te verbeteren. Overigens ook een goed boek over de 80/20 regel is het boek van Richard Koch 'Het 80/20 principe'.

Wat voor '4 Managementprincipes' pleit, is dat het helder geschreven is en er duidelijke voorbeelden gebruikt worden. Ook wordt er een goede poging gedaan om hier en daar met bewijs te komen voor de beschreven beweringen. Toch blijft het boekje wat oppervlakkig, maar leest daardoor wel gemakkelijk weg. De diepgang moet u toch echt uit de eerdere werken van Covey halen.

Is het toch nog de moeite waard om het boekje te lezen? Zeker! Als u nog niets gelezen heeft van Stephen Covey is het zeker een goed boek om mee te beginnen. Als het al enkele jaren geleden is dat u andere boeken van hem gelezen heeft, is dit een uitstekende kans om uw kennis weer op te frissen. Zoals Ezra Pound al eens zei: 'Echte literatuur is iets nieuws dat nieuw blijft.' Dat geldt ook voor de werken van Covey vind ik, daarom had hij dit boek niet eens hoeven schrijven om actueel te blijven. Ondanks mijn kritiekpuntjes is het toch een aardige aanvulling op zijn oeuvre.

Over Jan Jacob Bos

Jan Jacob Bos is een expert op het gebied van kennismanagement. In 2008 is hij bij Business School Nederland afgestudeerd op dit onderwerp. Hij heeft in zijn dissertatie een nieuw kennismanagementmodel ontwikkeld dat organisaties helpt om de strategie te vertalen naar verantwoordelijkheid voor de kenniswerkers. Dit model is in de afgelopen jaren verder uitgewerkt en praktisch toegepast. Hierover heeft Bos ook een boek geschreven dat nu bijna klaar is. Jan Jacob Bos werkt als kennismanager bij Schuberg Philis.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden