Persoonlijk vond ik de voorlaatste boeken van Stephen Covey ( 'Timemanagement volgens Covey' en '4 Managementprincipes voor gegarandeerde resultaten') niet erg vernieuwend. Van een bijna vierhonderd pagina tellend boek verwacht ik echter wel wat nieuws. Hoewel Covey voortborduurt op zijn eerdere werken, ben ik zeer verrast over het nieuwe perspectief dat hij werpt op zijn eigen gedachtegoed. Het is zeker geen oude wijn in nieuwe zakken. Het boek doet mij eerder denken aan een goede wijn die na een aantal jaren nog beter wordt.
Wat ik aan 'Het derde alternatief' zo bijzonder vind, is dat Stephen Covey vrij beknopt - in de eerste honderd pagina's - het principe uitlegt. De hoofdstukken daarna beschrijven elk de toepassingsmogelijkheden in de verschillende situaties.
In de inhoudsopgave kunt u zien welke toepassingsgebieden Stephen Covey allemaal aankaart om u te inspireren. Zo is er voor iedereen wel een toepasselijk onderwerp beschreven. Het derde alternatief lijkt zich vooral te richten op 'win-win' (vierde eigenschap) en 'denk synergistisch' (zesde eigenschap). Om tot een derde alternatief te komen, speelt echter ook 'luister naar je innerlijke stem' (achtste eigenschap) een belangrijke rol.
Zijn daarmee de andere eigenschappen minder belangrijk geworden en is het derde alternatief een short cut voor snel resultaat? Deze vraag is lastiger te beantwoorden dan u op het eerste gezicht zou vermoeden. Ik ben geneigd om te zeggen dat het derde alternatief zeker geen verkorte versie is om snel succes te behalen. De andere eigenschappen komen meer doorleefd toch aan de orde.
Het derde alternatief is veel praktischer van opzet dan Covey's voorgaande boeken waardoor het ook voor generatie Z een inspirerend boek is.
Met 'Het derde alternatief' inspireert Covey mij enorm om met anderen te kiezen voor de derde weg. Het gedachtegoed zoals hij het beschrijft is direct toe te passen, waardoor ik in diverse situaties met andere mensen tot alternatieve oplossingen ben gekomen die we individueel niet hadden kunnen bedenken. Kortom, ik denk dat Covey er fantastisch in is geslaagd om de ideeën waar hij beroemd mee is geworden te vertalen naar deze tijd.
Waarbij hij zijn oerprincipes bovendien praktisch toepasbaar heeft gemaakt voor iedereen. En een verdiepingsslag heeft toegevoegd waarmee de acht eigenschappen zijn verweven tot één. Waarbij bovendien het resultaat meer is dan de optelsom van de individuele eigenschappen. Eigenlijk zijn de ideeën van Covey niet nieuw, Carel Vosmaer zei meer dan honderd jaar geleden al 'Wij verliezen niet, maar winnen als we ons aan elkander geven'.
Covey heeft dit gedachtegoed echter wel prachtig vormgegeven, waardoor het in uw dagelijkse leven makkelijker toepasbaar is. Ik wens u dan ook toe dat u vaak mag winnen zonder dat een ander verliest.
Over Jan Jacob Bos
Jan Jacob Bos is een expert op het gebied van kennismanagement. In 2008 is hij bij Business School Nederland afgestudeerd op dit onderwerp. Hij heeft in zijn dissertatie een nieuw kennismanagementmodel ontwikkeld dat organisaties helpt om de strategie te vertalen naar verantwoordelijkheid voor de kenniswerkers. Dit model is in de afgelopen jaren verder uitgewerkt en praktisch toegepast. Hierover heeft Bos ook een boek geschreven dat nu bijna klaar is. Jan Jacob Bos werkt als kennismanager bij Schuberg Philis.