Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Groots door te groeien

De auteurs Kenneth Blanchard & Mark Miller zijn bij menigeen bekend om de vele titels die zij samen danwel afzonderlijk van elkaar geproduceerd hebben. Ik ken er daar slechts één van - dat is voor mij ook een reden geweest om 'Groots door te groeien' ter hand te nemen. Maar ook om te bezien welke mogelijkheden mij nog meer ter beschikking staan om leiderschap te verwerven. Mijn aandacht werd vooral getrokken door ondertitel; 'Vier principes om een leven lang te leren'? Ik wil dan weten hoe ik dat kan doen!

Peter Bosma | 17 juli 2013 | 2-3 minuten leestijd

Met Kenneth Blanchard maakte ik voor het eerst kennis door een verfilmd boek dat de titel 'Gung Ho!' draagt. Hoewel zeer gedateerd, Amerikaans en moraliserend was ik enthousiast door de eenvoud van de in het verhaal behandelde drie kernelementen; de weg van de Eekhoorn, Gans en Bever. In mijn subset (Paul, Luc, Ferry en Jeroen) van de MBA-opleiding aan de BSN te Buren gebruikten wij deze om het 'samenwerken' maar vooral de verbinding met elkaar te duiden en bekrachtigen. Het is als een soort code; niet slechts om de verbintenis te bemoedigen maar zeker ook om doelstellingen in gezamenlijkheid te realiseren.

Het verhaal van 'Groots door te groeien' beschrijft de eerste stappen in het werkzame leven van een zojuist afgestudeerde student, Bart, die aan de slag gaat bij een onderneming. Hij wordt gecoacht door Daphne, een oud-collega van zijn zojuist overleden vader. Door de roman-achtige verteltrant wordt de lezer meegenomen in de eerste (succesvolle?) stappen van de nieuwe medewerker. Een medewerker die in de laatste woorden van zijn vader het in zich heeft om een groot leider te worden. Kan ik dat echt? En hoe dan? zijn de prangende vragen die er toedoen bij de twintiger. Zijn coach helpt hem op een positieve, gestructureerde en enthousiaste wijze door het proces. Of dit tot succes zal leiden laat zich raden. Aan de hand van aantal V's, die voor kernbegrippen staan, kan dienend leiderschap ontwikkeld worden. Elke volgende stap is een moeilijkere en tevens een verdere verdieping.

Bij het leiderschap gaat het er niet om dat de medewerker in kwestie een leidinggevende functie heeft. In essentie gaat het volgens de auteurs niet om de functie of titel maar om de onderliggende attitude een 'leider' te willen, maar ook te kunnen zijn. Het geheel wordt afgerond door een klein hoofdstukje met een aantal zelftesten. Hoogdravend is dit niet, maar wel een hulpmiddel om koers te kunnen bepalen. Voorts wordt verwezen naar verschillende websites, ook die van de auteurs zelf, waar uitgebreidere tests te vinden zijn. 'Groots door te groeien' laat zich in eerste instantie prima lezen, je hebt het echt zo uit. Voor aanstormend talent lijkt het mij ook zeker geschikt, maar ook voor de iets meer ervaren leidinggevende die zijn leiderschapsskills wil verdiepen en verrijken en op zoek is naar wat tools om dit in gang te zetten.

Het verhaal op zichzelf is dun en voorspelbaar. Maar daar gaat het uiteindelijk niet om bij het ontwikkelen van leiderschap. Wie dit voor zichzelf wenst, neemt een leven lang leren op zich dat door te Groeien zeker verGroot kan worden. De uitgangspunten van Blanchard en Miller kunnen daar zeker prima instrumenten bij zijn!

Over Peter Bosma

Peter Bosma is werkzaam als manager in een revalidatiecentrum. Hij is gefascineerd door en gespecialiseerd in de onderwerpen leiderschap en verandermanagement. Tevens is hij werkzaam als geregistreerd supervisor en coach. Hij haalde zijn MBA aan Business School Nederland, de Action Learning MBA.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Kenneth Blanchard, Mark Miller
Groots door te groeien

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden