Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Netwerken: zo eenvoudig is het (niet)

Netwerken is niets bijzonders volgens Rob van Eeden, auteur van 'Netwerken zo eenvoudig is het (niet)'. Iedereen doet het. Het is een onderdeel van de menselijke cultuur. Dit neemt echter niet weg dat goed netwerken zo gemakkelijk nog niet is. In zijn boek geeft Rob van Eeden op grond van zijn eigen ervaringen op een luchtige manier een goed overzicht van wat netwerken nu precies is en van de do's en don'ts van het netwerken.

Nolda Straatman | 29 juli 2010

Na het succes van 'Netwerken werkt - Op weg naar de baan die je wilt' en de vele cursussen die de schrijver Rob van Eden gaf, nu een algemener boek over netwerken van zijn hand . Dit boek is in tegenstelling tot zijn bestseller gericht op netwerken in het algemeen en niet speciaal op netwerken om een baan te krijgen. Rob van Eeden laat aan de hand van alledaagse leuke voorbeelden (waaronder het levensverhaal van zijn opa) zien dat netwerken een gewoon onderdeel is van de menselijke cultuur. Vooral dit inzicht, dat eigenlijk iedereen netwerkt, beschouw ik als een verhelderend inzicht. Maar netwerken gaat niet vanzelf, je moet er wat voor doen. In het eerste deel van zijn boek legt Van Eeden de basisbeginselen van netwerken uit. Hoe breng ik mijn al bestaande netwerk in kaart? Hoe bouw ik dat verder uit? Hoe onderhoud ik het goed en hoe kan ik vanuit mijn netwerk oogsten? Bij netwerken gaat het volgens Van Eeden om onbaatzuchtig, maar gericht en gepast geven, zonder er direct iets voor terug te verwachten. Op termijn zal dit zich verwacht of onverwacht gaan terugbetalen. Centraal staat hierbij naast het onbaatzuchtig geven het communiceren over jezelf. In het tweede deel van het boek gaat de auteur dieper in op de meer precieze aanpak van onbaatzuchtig geven en over jezelf communiceren. Wie moet je wat geven? Hoe kun je het best je boodschap overbrengen? Ook is er in dit deel aandacht voor specifiekere vormen van netwerken, zoals 'borrelbabbelen', netwerken als ondernemer en virtuele netwerken. Hierbij moet worden opgemerkt dat het gedeelte over de virtuele netwerken slechts een eerste kennismaking betreft. Als lezer werd ik hierdoor niet direct enthousiast om mij te storten op het virtueel netweken. Wat dit onderwerp betreft is het beter om een boek te lezen dat specifiek op virtueel netwerken gericht is. In dit tweede deel van het boek laat Van Eeden enkele collega's aan het woord over onderwerpen, die hem minder na aan het hart liggen. Doordat de kijk op netwerken van deze collega's niet altijd overeenkomt met die van Van Eeden, krijgt de lezer een heel divers beeld van de verschillende mogelijkheden binnen het netwerken. Iedereen kan zo de methode kiezen die het best bij hem of haar past. 'Netwerken zo eenvoudig is het (niet)' is zeer geschikt voor mensen die al eerder aan netwerken hebben geroken. Vooral de korte en puntsgewijze samenvatting in het laatste hoofdstuk maakt dit boek een nuttig naslagwerk. Als beginnend netwerker met als specifiek doel het vinden van een passende baan had ik echter graag wat meer uit te voeren opdrachten in het boek gezien. Voor dit doel verwijs ik liever naar het eerdere boek van Van Eeden 'Netwerken werkt'. Al met al is 'Netwerken zo eenvoudig is het (niet)'een makkelijk te lezen boek met behapbare stukken tekst, dat naar mijn mening zeer geschikt is als algemeen naslagwerk om je kennis van netwerken op te frissen.

Over Nolda Straatman
Nolda Straatman is afgestudeerd master internationale betrekkingen en bachelor slavisch. Zij is een echte internationalist met passie voor kennisoverdracht en een reislustige cultuur-enthousiast. Ze zet zich graag op een praktische en uitvoerende manier voor mensen in, o.a. op het gebied van educatie en communicatie.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden