Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Netwerken: zo eenvoudig is het (niet)

Netwerken is 'hip'. We lunchen en borrelen wat af, bezoeken seminars en andere interessante bijeenkomsten of zoeken een digitale manier om onszelf te laten zien. Allemaal om andere mensen te ontmoeten en waar mogelijk onszelf en ons bedrijf onder de aandacht te brengen. De één heeft netwerken tot een tweede natuur gemaakt, terwijl de ander gruwelt van het idee alleen al. Het grappige is juist dat iedereen bijna altijd aan het netwerken is. Niet alleen zakelijk bij (potentiële) klanten en collega's, maar ook privé bij familie, vrienden en kennissen. Het is dus de normaalste zaak van de wereld. In 'Netwerken: zo eenvoudig is het (niet)' haakt Rob van Eeden in op de huidige beleving van het netwerken. Voor de meer ervaren netwerkers leuk om te lezen. Voor mensen die het netwerken nog wat meer onder de knie willen krijgen, geeft het boek verschillende tips om het goed aan te pakken.

Daniëlle de Jonge | 31 maart 2009

'Netwerken: zo eenvoudig is het (niet)' is grappig vormgegeven als adresboekje. Niet voor niets, want tijdens het lezen wordt duidelijk dat een adresboekje hét middel is waarmee Rob van Eeden zijn netwerk in kaart brengt en onderhoudt. Een papieren versie van uw netwerkbestand is wel zo handig om even snel iets op te schrijven en u kunt het altijd meenemen. De opbouw van het boek is even logisch als praktisch. Om te beginnen maakt de schrijver duidelijk wat netwerken is (en wat het dus niet is) en kunt u aan de slag met het in kaart brengen van uw eigen netwerk. Daar komt het adresboekje meteen goed van pas! Centraal door het boek staat de essentie beschreven. Namelijk dat u een netwerk eerst moet opbouwen, dan moet onderhouden en vervolgens pas kunt oogsten. Klinkt eenvoudig, toch blijkt in de praktijk dat mensen te snel willen oogsten en daardoor soms teleurgesteld raken. Opbouwen dus en flink wat tijd in het onderhoud steken. Dat loont en is nog leuk om te doen ook! Heeft u de basis eenmaal in de vingers, dan geeft Van Eeden tips hoe netwerken in de praktijk echt werkt. Gaat u meteen op uw doel af (bijvoorbeeld opdrachten binnen halen), dan komt u bedrogen uit. Ontwikkel uw vaardigheden op het gebied van vragen stellen en luisteren en u bent een prettige gesprekspartner. Zorg dat u oprecht geïnteresseerd bent en bouw aan de zakelijke relatie met anderen. Vergeet vooral niet om uw netwerk open te stellen voor iemand. Helpen is al even plezierig als geholpen worden, misschien zelfs wel fijner. Een leuk hoofdstuk gaat over het borrelbabbelen. Wat doet u als u op een borrel of andere bijeenkomst bent? Hoe raakt u in gesprek met anderen als u niemand kent? En waar heeft u het dan over? Waar de meeste boeken over netwerken zich richten op het persoonlijke contact, is in dit boek ook ruimte voor het virtueel netwerken. Websites zoals LinkedIn nemen een sterke vlucht en u kunt hier veel profijt van hebben. Persoonlijk contact blijft in mijn ogen een must. Virtueel netwerken geeft het proces een extra dimensie. Zinvol dus om u mee bezig te houden. Voor wie nog niet overtuigd is dat netwerken onderdeel van uw dagelijkse bezigheden is, eindigt Van Eeden met de '10 onzinverhalen over netwerken' en vervolgens de tien beste tips om netwerken succesvol te laten zijn. Het leukste advies dat ik in het boek tegenkwam: wees speels! U kunt aan netwerken echt veel plezier beleven. Dit boek is een fraaie leidraad, nu kunt u zelf aan de slag.

Over Daniëlle de Jonge

Daniëlle de Jonge – spreker, trainer en bestsellerauteur. Helpt bedrijven om zakelijk onweerstaanbaar aantrekkelijk te zijn.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden