Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Orkestratie van Effectuation

Han van der Pool | 3 juli 2017

strong>‘Zij die kennis hebben, voorspellen niet, zij die voorspellen hebben geen kennis’ filosofeerde de Chinees wijsgeer LAO TSE reeds 600 jaar voor het begin van onze jaartelling. In een wereld die continu verandert zijn de oplossingen van gisteren en vandaag vaak niet meer die van morgen.

Binnen grotere bedrijven zijn managers getraind in het denken in termen van voorspelling en analyse. Paradoxaal genoeg drijft dit hen juist in richtingen die veel riskanter zijn dan nodig is. Lineaire processen zijn een oversimplificatie van de werkelijkheid. Na jaren van reorganisaties en efficiencyverbeteringen merken bedrijven in dynamische markten dat meer van hetzelfde niet meer werkt. Als gevolg van menselijk handelen is de wereld vooral complex en onvoorspelbaar geworden. Het is aan de MD professionals om, op het gebied van het organiseren van ontwikkeling, passende antwoorden te vinden die aansluiten bij de toekomst. Het boek Orkestratie van Effectuation van Thomas Blekman en Rosemarie Konijnenburg geeft mogelijk een nieuwe impuls. Het gaat over het organiseren van ondernemend gedrag en borduurt voort op het in 2011 verschenen boek Corporate Effectuation van Thomans Blekman. De auteurs baseren hun inzichten op studies van o.a. Saras Sarasvath van de The Darden School of Business. Volgens de auteurs werken ondernemers vanuit vijf principes:

1. Het Bird in hand -principe. Inventarisatie van beschikbare middelen. Wie ben ik? Wat kan ik en wie ken ik? Ondernemers proberen vooral de huidige kwaliteiten zoveel mogelijk te benutten. Zij vertrekken vanuit bestaande middelen.

2. The Affordable loss- principe. Zij gaan er niet meteen van uit dat een nieuw idee geld oplevert. Het blijft altijd een ‘dans met de kans’. Zij rekenen zichzelf niet op voorhand rijk.

3. Het Lemonade - principe. Vaak lopen zaken anders dan gepland. Dat geeft weer nieuwe mogelijkheden. Het gaat om het vermogen toevallige gebeurtenissen in een onzekere omgeving om te zetten in nieuwe kansen. De hang naar controle en zekerheid maakt dat we de kunst van het limonade maken van onverwachte gebeurtenissen onderweg zijn vergeten.

4. Het Crazy quilt - principe. Nieuwe ontwikkelingen maken samenwerkingsverbanden tussen organisaties of professionals noodzakelijk waarin ieder datgene bijdraagt waar hij echt goed in is. Het gaat om de wens om gezamenlijk iets nieuws tot stand te brengen, maar ook om de bereidheid in de samenwerking te investeren. Het ‘quilt’ deelt kennis met elkaar en leert van ervaringen die zij gezamenlijk opdoen. Het gaat om samen delen van de risico’s en het creëren van de toekomst uit bestaande middelen.

5. Het Pilot in the plane – principe Een ondernemer concentreet zich op wat zij zelf wel kunnen beheersen. Het is een illusie om alle processen onder controle te hebben. Zij gaan voor ‘waarden gedreven ondernemerschap’.

Rabobank heeft het gedachtengoed omarmd en een eigen professional development model ontwikkeld waarbij het gedrag van de corporate effectuator als uiteindelijk doel geldt. Het vertaalt het organiseren van ondernemend gedrag concreet door naar de praktijk. Het model zorgt er voor dat leren en strategie onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Het creëert een open mindset. ‘Als je de toekomst echter zelf een beetje maakt (effectuation) hoef je haar ook niet meer te voorspellen’.

Orkestratie van Effectuation is zeer fraai uitgegeven en leuk om te lezen. Het boek is verrijkt met ‘Layar’. Op alle pagina’s met een Layar icoontje kan extra informatie worden opgehaald via deze eenvoudig te downloaden App’.

Over Han van der Pool

Han van der Pool is een zeer ervaren talent ontwikkeling professional. Zijn expertise is te herleiden tot kennis uit de vakgebieden arbeids- en organisatiepsychologie, organisatiekunde en projectmanagement, aangevuld met ruim vijfendertig jaar ervaring als talentmanager, trainer/coach en adviseur in het bedrijfsleven. Zijn missie is een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van organisaties door het mobiliseren van het menselijk potentieel.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Thomas Blekman, Rosemarie Konijnenburg
Orkestratie van Effectuation

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden