Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Theorie U (Nederlandse vertaling)

Otto Scharmer is senior docent aan het Massachusetts Institute of Technology en heeft het Presencing Instituut opgericht. Hij doet al jaren onderzoek naar leiderschap en geeft trainingen in het onderwerp. Met 'Theorie U' brengt hij zijn ervaringen met leiders in beeld. Hij laat ons zien hoe we naar onze bron van wijsheid kunnen reizen en daar op zowel individueel als groepsniveau de volgende stap kunnen zetten naar een wereld die meer in balans is en waar we leren uit de toekomst.

José Otte | 17 maart 2010

Otto Scharmer begon aan 'Theorie U' zo'n negen jaar voor het verschijnen in 2009. Door zijn werk en onderzoek in het vakgebied van leiderschap kreeg hij de mogelijkheid om met leiders over de gehele wereld te spreken. In dit boek leidt hij ons door ervaringen en ontmoetingen waarmee hij bouwt aan de Theorie U. Nieuw in leiderschap is toch zeker de les die Otto Scharmer ons geeft over de plek van stilte die we allemaal hebben. Ervaringen van mensen laten zien dat we allemaal naar die plek toe kunnen gaan. Ieder op zijn of haar eigen manier, om zo te leren van onze toekomst. Het klinkt misschien wat zweverig, maar dat is het in het boek 'Theorie U' zeker niet. Er zijn natuurlijk de verwijzingen naar de verschillende oosterse zienswijzen, waar ook over deze plek van stilte wordt gesproken. Maar Otto Scharmer laat vooral zien hoe mensen die niet jarenlang aan meditatie hebben gedaan ook deze plek vinden bij zichzelf. Scharmer illustreert zijn betoog met prachtige voorbeelden van bijeenkomsten die 'ineens' een nieuwe draai krijgen, zoals de bijeenkomst in Duitsland van patiënten en doctoren. Uiteindelijk kwamen beide groepen tot een toekomstdroom die gelijk bleek te zijn. En men kon hiermee aan de slag. Het boek 'Theorie U' is duidelijk geschreven door een intelligent mens. Maar door de voorbeelden die Otto Scharmer geeft, gaat het direct leven en leest het uiteindelijk toch tot het einde toe redelijk gemakkelijk door. Theorie U kunt u inzetten op allerlei terreinen, van persoonlijke ontwikkeling tot transformatie in organisaties. Door de duidelijke stappen aan het eind van het boek wordt 'Theorie U' uiteindelijk toch nog een doe-boek. Theorie U gaat verder waar theorieën als de leerstijlen van Kolb stoppen. Otto Scharmer gebruikt veel publicaties van andere managementgoeroes om dingen duidelijk te maken. Eigenlijk is zijn boek daarmee een boek dat iedereen kan lezen en waardoor u de voorgangers (John Kotter, Robert Quinn, Steven R. Covey en Edgar H. Schein) niet langer hoeft te lezen. Ik ben heel benieuwd hoe de wereld gaat reageren op de bevindingen van Otto Scharmer. Binnen mijn eigen ontwikkeling is dit boek een bevestiging van dingen die ik al aan het samenvoegen was. Oost en West zullen we maar zeggen. Maar Theorie U geeft ook een aanvulling op de theorieën van Appreciative Inquiry waar ik veel over lees. Beide zijn gebaseerd op het stellen van vragen en in beide is men uitgegaan van het belang van woorden. Al met al is 'Theorie U' dus een mooie aanvulling, zeker de moeite waard om te lezen! Deze recensie is geschreven op basis van het Engelstalige origineel.

Over José Otte

Dr. José W. Otte MBA werkte als waarderend onderzoeker met een bedrijfskundige gedragswetenschappelijke achtergrond. Zij faciliteerde sociale innovatie door het introduceren van dialooggroepen waarin gewerkt werd met bijzondere vragen. Ze was verbonden aan Mizu. José geniet inmiddels van een welverdiend pensioen, en recenseert geen boeken meer.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden