Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

De bestuurder

De bestuurder krijgt de ondernemingsraad (OR) die hij verdient. Aan de hand van een achttal onderwerpen bespreekt BPO Adviesgroep de rol van de bestuurder in relatie tot de OR. De nadruk bij de audio-cd 'De bestuurder' ligt op de praktische toepasbaarheid van oplossingen vanuit bestuurdersperspectief. Een praktische cd voor bestuurders.

Christel Deckers | 6 november 2009 | 2-3 minuten leestijd

De bestuurder krijgt de OR die hij verdient! Met deze stelling wordt de cd 'De bestuurder' afgesloten, maar het had ook een mooie openingszin kunnen zijn. De bestuurder is immers de hoogste persoon die leiding geeft aan arbeid in de onderneming volgens de Wet op de ondernemingsraden (WOR). Hij onderhoudt ook het contact met de OR. Deze relatie met de OR kent, zoals alle relaties, vele facetten. Op deze cd komen de meeste relevante aspecten van die relatie aan de orde, met de daarbij behorende dilemma's.

De belangrijkste aspecten van die relatie worden gevormd door:

1. zijn houding ten opzichte van de OR; benadert u de hem formeel, treedt u hem tegemoet als partner, of ziet u hem als een wettelijke verplichting die u veel tijd en energie kost?

2. zijn visie op de OR, zijn samenstelling en takenpakket.

3. de OR-cultuur; monocultuur of gedifferentieerd.

Daarnaast besteedt BPO Adviesgroep terecht veel aandacht aan de kwaliteiten van de bestuurder die nodig zijn in de relatie met de OR. De ondernemingsraad op zijn beurt kent de nodige dilemma's in de relatie tot de bestuurder, zoals het traject waarlangs de onderwerpen op de agenda komen en de samenstelling van de OR zelf en zijn draagvlak in de organisatie.

Tevens geeft BPO Adviesgroep een aantal praktische tips aan de bestuurder om de OR te helpen zijn problemen op te lossen. Deze kunnen bijvoorbeeld te maken hebben met tijdsbesteding, waardering voor de OR vanuit de organisatie, het (gebrek aan) vernieuwend karakter van de OR en het aanwezig zijn of ontbreken van technische ondersteuning. Ook de andere kant komt aan de orde: de dilemma's van de bestuurder met de OR. Deze worden gelardeerd met voorbeelden en praktische tips vanuit bestuurdersperspectief.

De voorbeelden zijn afkomstig uit de zorg en de woningcorporaties. Ook verwijzen de auteurs op aangename wijze naar andere literatuur en de website van OR-online.nl. Hier en daar strooien ze met clichés als 'Je gaat het pas zien als je het door hebt' van Johan Cruijff en 'Wie iets niet kan uitleggen aan de OR, krijgt problemen in de rest van de organisatie'. Gezien de kwaliteit van de cd is zijn deze clichés overbodig.

Deze aflevering van 'De OR-Box' heeft een luisterduur van ruim 60 minuten en wordt afwisselend door een mannen- en vrouwenstem ingesproken, respectievelijk door Ben Maasdam en Marjon Keller. 'De bestuurder' sluit af met een compacte handige samenvatting zodat je niet de hele cd hoeft te beluisteren. Vol spanning wacht ik een luisterbox af die vanuit het perspectief van de OR praktische tips en voorbeelden geeft voor een effectieve omgang met de bestuurder.

Over Christel Deckers

Christel Deckers is een onafhankelijk denker, expert op het gebied van governance, change management, innovatie en digitalisering. Zij is gepromoveerd aan de Business School of Economics in Nijmegen en doet onderzoek aan de Erasmus Universiteit naar Bestuur en Toezicht in de zorg. Kernwoorden in haar werk zijn: We doen het samen, met plezier naar je werk en de juiste mens op de juiste plek.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden