Volgens Michiel Hogerhuis speelt Gordon Ramsay geen spelletjes, maar zegt eenvoudig wat hij vindt waar iedereen bij staat. Iets wat je van alle adviseurs mag verwachten. Iedereen heeft hem wel een keer op de televisie voorbij zien komen. Gordon Ramsay, vloekend en tierend. Vaak hoort u meer piepjes in een zin dan woorden. Is dat nu nodig? Wat er volgens Michiel Hogerhuis valt te leren van deze chef-kok beschrijft hij in 'Vloeken als Gordon Ramsay'. 'Kitchen Nightmares' en dus ook dit boek gaan over effectief adviseren en de relatie tussen adviseur en opdrachtgever. Hoe kan ik een ander zo effectief mogelijk helpen? Tevens gaat het over management, de onderneming en de geheimen van succesvol ondernemen. En het gaat het over veranderen en de bereidheid daarvoor. Maar 'Vloeken als Gordon Ramsay' gaat voornamelijk over de vraag hoe je verandering realiseert. In tegenstelling tot een fiks aantal adviseurs is de auteur (evenals Ramsay en ondergetekende) van mening dat adviseurs zich totaal niet moeten voorbereiden op het eerste gesprek met een mogelijke opdrachtgever. 'De enige reden dat adviseurs zich voorbereiden is omdat ze de juiste antwoorden willen geven. Dat levert geen intakegesprek op, maar een commercieel gesprek.' De eerste indruk en het eerste gesprek bepalen namelijk alles. Zoals Hogerhuis duidelijk beschrijft, werkt adviseren alleen als om jouw hulp wordt gevraagd. Dat evenals in 'Kitchen Nightmares' vaak de opdrachtgever tevens het probleem is, kan een spanningsveld creëren tussen opdrachtgever en adviseur. Hogerhuis durft zich kwetsbaar op te stellen om de standaard adviesvraag en de bijpassende kant-en-klare oplossingen van velen adviesbureaus ter discussie te brengen. Dit boek bespaart u dus veel geld. Tevens verklaart hij waarom Gordon Ramsay twee van de meest essentiële eigenschappen van een goede adviseur of manager bezit. Namelijk: hij kan tegen spanning en hij blijft het contact aangaan. Dit licht Hogerhuis toe aan de hand van zeer herkenbare voorbeelden. Veranderen kan niet zonder spanning voelen; u dient de spanning vast te houden en elke poging van anderen om de spanning weg te halen te onderbreken. Verder dient u de ander niet te laten ontsnappen en het contact maximaal te houden. Kijk een aflevering van Ramsay en u herkent direct bovenstaande werkwijze. Oefenen dus, maar zonder te vloeken alstublieft. Een andere stelling van de auteur die ik volledig onderschrijf, is dat je als adviseur of manager niet alles tot in detail hoeft te weten. Uiteraard dient u in grote lijnen te weten waarover het gaat. De expertise is namelijk veelal in de organisatie voldoende aanwezig. Wel dient u vanuit ervaring op het juiste moment een afgewogen besluit te kunnen nemen. 'Het doet er vaak veel meer toe dat er iets besloten wordt dan wát er besloten wordt.' Het is soms experimenteren, zien wat er gebeurt en daar vervolgens weer adequaat op reageren. Wees wel zeker van uw keuze, ook al kun je niet alles weten. Een andere door Ramsay, Hogerhuis en ondergetekende gehanteerde gouden regel is: ga af en toe uit eten in je eigen restaurant en ervaar hoe het is om cliënt te zijn. Als u namelijk ervaart wat het is om cliënt te zijn, kijkt u ook anders naar uw cliënt. Deel deze ervaring ook met uw collega's. 'Mensen spreken zegt meer dan welke vragenlijst dan ook.' Michiel Hogerhuis gebruikt ter ondersteuning veel teksten uit 'Kitchen Nightmares' in zijn boek. Op internet kunt u deze benoemde filmfragmenten bekijken om zo de methodiek van Ramsay te bestuderen. Ik adviseer om het boek eerst helemaal te lezen en vervolgens het boek opnieuw te lezen ondersteund met de beschreven televisiefragmenten. De essentie van 'Vloeken als Gordon Ramsay' is dat open communicatie - waarin niets te raden overblijft - de gezondste manier is om met elkaar om te gaan. Dan blijkt dat de methode van Gordon Ramsay ook voor u werkt. Bestudeer dit boek en de filmpjes en wordt ook een succesvol adviseur of manager zonder te vloeken als Gordon Ramsay.
Over Peter Vermeulen
Peter Vermeulen MBA is ondernemer, investeerder en co-founder van mEYEholding en Azalea Vision en schrijft recensies op persoonlijke titel.