Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

De ontknooping; creatiespiraal deel 2

Hoeveel dromen komen uit? Heeft u zelf nog onvervulde wensen? Het lijkt soms zo gemakkelijk; sommige mensen beweren zelfs dat u in drie stappen uw dromen kunt realiseren ('Dromen, Durven, Doen'). De praktijk is vaak weerbarstiger en soms raakt u in een negatieve spiraal. Hoe komt u daar weer uit? Marinus Knoope helpt u in 'De ontknooping' op weg.

Jan Jacob Bos | 22 december 2009

Marinus Knoope schreef eerder al 'De creatiespiraal' waarin hij u in twaalf stappen op weg helpt om uw wensen te realiseren. 'De ontknooping' is een waardig vervolg, waarin hij de stappen (inmiddels veertien) vooral belicht vanuit een emotioneel perspectief. Beide boeken vullen elkaar goed aan, zodat 'De creatiespiraal' allerminst buiten spel is gezet. Marinus Knoope heeft 252 emoties in kaart gebracht die als onprettig ervaren kunnen worden. In plaats van deze emoties direct weg te stoppen, moet u ze juist helemaal beleven. Dat helpt u op weg om ze daadwerkelijk te overwinnen en op een positieve manier te gebruiken. Stel dat u zich wilt uiten (de vierde stap in de creatiespiraal), maar u heeft de negatieve emotie dat u zichzelf onzeker vindt. Als u zich daartegen probeert te verzetten, komt u naar buiten toe misschien wel zelfverzekerd over, maar bent u dat niet. Van binnen blijft u onzeker en onprettig. Door toe te geven aan de emotie 'onzekerheid' ontdekt u uw eigen tederheid. Als u zich boos, woedend of agressief voelt, heeft u daar zelf waarschijnlijk last van en mist u op dat moment het gezag om grenzen te stellen. Als u echter boosheid en woede kunt spelen, dan ervaart u dit als een enorme kracht en kunt u uw boosheid gebruiken om gezag uit te stralen. Knoope zat zelf ook met een negatieve emotie: zijn bezorgdheid. Om dit te overwinnen heeft hij weken lang uren door het bos gelopen onder het uitroepen van 'oei oei oeijoeiojoei'. Na een paar weken merkte hij dat hij gestopt was met de oefening, maar ook dat hij niet meer bezorgd was. De manier waarop u uw negatieve beleeft, moet wel bij u zelf passen. Ik zou zelf niet door het bos gaan lopen en 'oei oei oeijoeiojoei' roepen. Ik moet zelfs toegeven dat ik bij het lezen van al die emoties wel een beetje sceptisch was over het toegeven aan deze emoties en de uitwerking daarvan. Maar nadat ik met een paar emoties gespeeld had, bleek het veel beter te werken dan ik had gedacht. Marinus Knoope heeft in 'De ontknooping' alle stappen om uw wensen te realiseren helder in kaart gebracht en alle negatieve emoties beschreven die u daarvan kunnen weerhouden. Door deze emoties te beleven kunt u ze overwinnen en kunt u uw dromen realiseren. Robin George Collingwood zei bijna een eeuw geleden: 'Totdat een mens zijn emotie heeft getoond, weet hij nog niet welke emotie het is. Het tonen ervan is derhalve een ontdekking van zijn eigen emoties'. Ik vind de ervaring van Marinus Knoope een prachtig vervolg hier op. Door uw emoties niet alleen te tonen, maar ze te beleven kunt u ze niet alleen ontdekken, maar ook overwinnen.

Over Jan Jacob Bos

Jan Jacob Bos is een expert op het gebied van kennismanagement. In 2008 is hij bij Business School Nederland afgestudeerd op dit onderwerp. Hij heeft in zijn dissertatie een nieuw kennismanagementmodel ontwikkeld dat organisaties helpt om de strategie te vertalen naar verantwoordelijkheid voor de kenniswerkers. Dit model is in de afgelopen jaren verder uitgewerkt en praktisch toegepast. Hierover heeft Bos ook een boek geschreven dat nu bijna klaar is. Jan Jacob Bos werkt als kennismanager bij Schuberg Philis.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden