Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Het SuccesManagementSpel

Hebt u ooit een boek gelezen waarvan u dacht: dit wil ik overbrengen op mijn collega's? Bleef het dan bij denken of is het u gelukt? 'Het SuccesManagementSpel' helpt u om uw voornemen te laten slagen. Omdat u dit spel ook met uw team kunt spelen, heeft u geen excuus meer om niet samen te werken aan succes. Ik ben onder de indruk van de aanpak van Miranda Langedijk en Wendy de Peuter en het uiteindelijke resultaat.

Jan Jacob Bos | 3 november 2009

Het lijkt vaak zo eenvoudig om de ideeën die u krijgt tijdens het lezen van een boek ook daadwerkelijk te implementeren in uw organisatie. De praktijk is meestal wat weerbarstiger. Miranda Langedijk en Wendy de Peuter slaan een brug tussen uw voornemens en de praktijk met 'Het SuccesManagementSpel'. Wat ik zelf zo aardig vind aan de opzet van het spel, is dat het je echt helpt om niet alleen de knelpunten op te sporen, maar ook de eerste stappen naar een oplossing te zetten. Om tot een oplossing te komen wordt de primaire speler uitgedaagd om een aantal thema's in te brengen die hij wil onderzoeken. Dit doet hij aan de hand van themakaarten. Vervolgens bepaalt deze speler zijn kwaliteiten en ontwikkelpunten met behulp van de to do-kaarten op dit gebied. Wat zijn de belangrijkste belemmeringen om tot succes te komen? Zit dat bijvoorbeeld in het uitvoeren, of moet eerst nog meer onderzoek gedaan worden? Ten slotte zal de medespeler de primaire speler coachen aan de hand van rake coachvragen. Zo helpt hij bij het onderzoeken welke kwaliteiten de speler kan inzetten om de belemmeringen weg te nemen. Aan de hand daarvan kan de primaire speler of het team een ontwikkelingsplan opstellen. Het spel is onder andere gebaseerd op 'De zeven eigenschappen van effectief leiderschap' van Stephen Covey, 'De Creatiespiraal' van Marinus Knoope en 'Dromen, durven, doen' van Ben Tiggelaar (alle drie erg inspirerende boeken trouwens). Ik heb het spel zelf een aantal keren als coach gespeeld, ik kan u dan ook van harte aanbevelen om tenminste enkele boeken van de hiervoor genoemde schrijvers gelezen te hebben. Dit helpt u als coach zeker om de achtergronden van het spel duidelijker naar voren te laten komen. Miranda Langedijk en Wendy de Peuter zijn er goed in geslaagd om het gedachtegoed van een aantal managementgoeroes te vertalen naar een gereedschapskist waarmee u elke keer vanuit een andere invalshoek uw collega's kunt coachen naar succes. Leo Tolstoy zei meer dan honderd jaar geleden: 'Het is eenvoudiger tien boeken met filosofie te vullen dan één principe in praktijk te brengen.' Dat geldt natuurlijk niet alleen voor filosofie, ik hoop dat u met 'Het SuccesManagementSpel' talloze principes in de praktijk zult brengen.

Over Jan Jacob Bos

Jan Jacob Bos is een expert op het gebied van kennismanagement. In 2008 is hij bij Business School Nederland afgestudeerd op dit onderwerp. Hij heeft in zijn dissertatie een nieuw kennismanagementmodel ontwikkeld dat organisaties helpt om de strategie te vertalen naar verantwoordelijkheid voor de kenniswerkers. Dit model is in de afgelopen jaren verder uitgewerkt en praktisch toegepast. Hierover heeft Bos ook een boek geschreven dat nu bijna klaar is. Jan Jacob Bos werkt als kennismanager bij Schuberg Philis.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Miranda Langedijk, Wendy de Peuter
Het SuccesManagementSpel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden