Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Het SuccesManagementSpel

Een toolkit om uzelf te coachen naar succes klinkt goed. Het is immers goed om eens in de zoveel tijd pas op de plaats te maken, te kijken waar u nu staat en waar u naar toe wilt. Succesvol zijn en blijven is wat we allemaal willen. 'Het SuccesManagementSpel' van Miranda Langedijk en Wendy de Peuter pakt werken aan succes op een 'speelse' manier aan. Door de keuze voor een bordspel word je aangezet om op een andere manier aan jezelf te werken. Leuk en leerzaam! Wie al eerder een recensie van mij heeft gelezen over een van de vele managementspellen, weet dat dit maar op een manier goed kan: spelen!

Daniëlle de Jonge | 23 december 2009

'Het SuccesManagementSpel' is heel handig opgebouwd. Twaalf categorieën variërend van plannen en de computer tot efficiënt werken en in actie komen. Het beslaat daarmee alle aspecten die u als ondernemer, manager of andere professional tegenkomt in uw werksituatie. Uit die twaalf onderwerpen selecteer ik er drie waarvan ik vind dat er in mijn situatie wel wat te verbeteren valt. Bij die drie categorieën horen drie stapels met 'to do'-kaarten. Nu wordt het al wat lastiger en moet ik serieuzer naar mezelf gaan kijken. Want uit ieder stapeltje selecteer ik wat mijn kwaliteiten zijn, mijn ontwikkelpunten en waar ik neutraal tegen aan kijk. In de categorie 'Kiezen' vind ik mezelf bijvoorbeeld heel goed in 'Pro-actief zijn en mijn leven vormgeven', maar schort het wat mij betreft een beetje aan 'Tijdig en op een prettige manier dingen loslaten'. Ik ben een vasthoudend typje, dat blijkt maar weer. Als ik voor de drie categorieën de kaarten heb geselecteerd, blijven twee stapels over: de kwaliteiten en de ontwikkelpunten. De rest mag terug in de speldoos. Werken aan succes doe t u niet even tussendoor, dat mag duidelijk zijn. Met het spelbord voor mij op tafel ga ik combinaties maken tussen de kwaliteiten en de ontwikkelpunten: hoe kunnen ze elkaar helpen, is de opdracht. Een heel gepuzzel waar je goed over na moet denken. Daar komt nog bij dat je een keuze moet maken uit de ontwikkelpunten gelinkt aan de belemmeringen die daarbij gevoeld worden. Is iets een ontwikkelpunt omdat u niet goed weet wat u wilt, heeft u overtuigingen die u in de weg zitten of bent u niet zo'n doorzetter? Dit vraagt om een aardig staaltje zelfreflectie. Als dit onderdeel is afgerond, rest nog het opstellen van een goed actieplan. Zeker nuttig om ook hier voldoende tijd aan te besteden, anders had u alleen een leuk speeluurtje en verandert er uiteindelijk nog niets. Voor mensen die meer visueel zijn ingesteld, biedt het spel foto's op de kaarten. Door hier naar te kijken komen er vanzelf afbeeldingen naar voren waar u 'iets' mee heeft. Het spel helpt om te ontdekken wat de achterliggende categorie is waar u mee aan de slag gaat. Ook leuk: niet zelf een categorie uitkiezen maar het lot laten bepalen. De dobbelsteenvariant maakt het mogelijk om meer zicht te krijgen op de zogenaamde 'blinde vlekken'. Het thema kiest u aan de hand van het nummer van de (twaalfzijdige) dobbelsteen en daar mag u het spel mee vervolgen. Daar komen soms verrassende inzichten uit! Wilt u het spel spelen met een team? Dat kan, maar het lijkt mij alleen effectief als daar een goede coach of begeleider bij aanwezig is. Iemand die niet in maar buiten het team staat en daardoor het proces kan begeleiden. Succes bereiken door op een inspirerende manier aan de slag te gaan met werkgerelateerde onderwerpen. Leuk, zinvol en de moeite waard om geregeld te herhalen. Zo houdt u zichzelf scherp en blijft u zich ontwikkelen.

Over Daniëlle de Jonge

Daniëlle de Jonge – spreker, trainer en bestsellerauteur. Helpt bedrijven om zakelijk onweerstaanbaar aantrekkelijk te zijn.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Miranda Langedijk, Wendy de Peuter
Het SuccesManagementSpel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden