Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Omgaan met Draken

Vrijdagavond half 7. Na een lange week werken zit ik in de trein terug naar huis; van plan om telefoon, laptop en andere werkgerelateerde zaken te laten liggen tot maandag. Met hoge verwachtingen sla ik het boek 'Omgaan met Draken' van Jeanne Bakker open en bijna direct gaat mijn telefoon over. 'Als het maar niet die ene persoon is.' Ik heb geprobeerd om vrolijk en enthousiast te zijn, geprobeerd om snel ter zake te komen en ik heb gevraagd naar de persoon zelf en zijn achtergrond, maar niets lijkt in dit geval te werken. Hier zit ik dus niet op te wachten zo vlak voor het weekend.

Douwe Hatenboer | 19 november 2013

Bakker begint haar nieuwste boek met een hilarische en zeer herkenbare opsomming van de verschillende typen mensen die het bloed onder je nagels vandaan kunnen halen. Ze onderscheidt vier varianten (rood, geel, groen en blauw) die ze allen typeert als 'draken'. Rode draken zijn dominant, ongeduldig en leven om te winnen. Gele praten teveel en zijn altijd blij. Groene en blauwe zijn introvert en waar groen meer op de mens gericht is, focust blauw zich op de taak. Door Bakkers eenvoudige schrijfstijl leest het boek prettig door, ondanks de theoretische achtergrond van de draken. De praktische voorbeelden uit haar eigen adviespraktijk maken dat je tijdens het lezen al snel de tijd vergeet. Enig minpunt is de onontkoombare conclusie dat je zelf ook een draak bent of in ieder geval het gedrag van één vertoont. Voor iemand die aan het begin van zijn carrière staat, is dit een waardevol inzicht. Hoe ga je het beste om met draken? Dat blijkt nog niet zo gemakkelijk. Zo vraagt een rode draak om een geheel andere benadering dan een blauwe of een groene. Daarnaast maakt het een groot verschil of de draak een klant, collega of misschien de baas is. Opnieuw is het humorgehalte in het boek hoog en hoeft de lezer zich geen moment te vervelen. Wel bekruipt me het gevoel dat Bakker open deuren intrapt. Zo had de typering in vier draken net zo goed in drie musketiers of zeven dwergen gekund, afhankelijk van de achterliggende theorie. Bakker erkent dit en geeft aan dat een compleet en volledig academisch onderbouwd boek absoluut niet haar doel is: 'Je mag het boek van voren naar achteren, andersom of van links naar rechts lezen.' Dit boek draait om het begrijpen van mensen en hoe je met hen omgaat. 'Omgaan met Draken' eindigt met tips en trucs en een beslissingsboom voor het toepassen in de dagelijkse praktijk. Daarmee levert het boek een echte toolbox om mee aan de slag te gaan. Na mijn kleine studie in draken en drakengedrag stap ik dus maandag op mijn persoonlijke draak af en gebruik één van de tips. De effectiviteit doet een grote glimlach op mijn gezicht toveren. Missie geslaagd, toch wel handig zo'n boek over draken.

Over Douwe Hatenboer
Douwe Hatenboer is adviseur bij Adviestalent. Hij heeft zichzelf ontwikkeld als bedrijfskundige met een scherp gevoel voor samenwerkingsverbanden en hecht aan afwisseling en uitdaging in zijn werk. Adviestalent leidt jonge talentvolle academici op tot breed inzetbare adviseurs en managers. Adviestalent is een initiatief van Twynstra Gudde.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden