Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

De crisis te lijf

'Hoe lang denk jij dat 'het' nog gaat duren?' is één van de vragen die ik in mijn privé- en zakelijke omgeving vaak gesteld hoor worden. Vervolgens ontspint zich dan een gesprek over wat je het beste kunt doen in deze tijd. De meningen variëren van 'heel stil afwachten en duimen' tot 'dit is een tijd die heel veel kansen biedt'. Het boek 'De crisis te lijf' van GITP is geeft managers, ondernemers en HR-managers ideeën om de crisis op een goede manier door te komen. Het overgrote deel van de tips is naar mijn idee niet heel erg nieuw, maar wel concreet en kernachtig verwoord. Daarnaast is het boek met name gericht op de interne kant van de organisatie tijdens het proces van afslanken.

Ward Grootens | 16 juni 2009

'De crisis te lijf' is helder geschreven en geeft een overzicht van acht relevante thema's die nu in veel organisaties spelen. De tips zijn met name gericht op slimmer werken binnen organisaties die reeds getroffen zijn door de crisis en waarin gesneden moet worden. Wie veel ideeën verwacht over nieuwe marktkansen in het huidige economisch klimaat, hoe nu om te gaan met de bestaande en nieuwe klanten, komt in dit boek niet echt aan zijn trekken. Doordat vijf van de acht tips gaan over HRM in een afslankende organisatie, waar al het een en ander over geschreven is, serveert het boek voor een belangrijk deel oude wijn in een nieuwe recessiezak. Hierin komen redelijk bekende thema's voorbij, zoals het managen van emoties tijdens afslanken en psychologische aspecten van ontslag. Het is, vanuit hun achtergrond, niet verrassend dat GITP ook uitgebreid stilstaat bij de rol van de OR tijdens een afslanking. Interessant is de aanpak voor het behouden van diversiteit binnen een organisatie na een afslanking. Dus niet alleen het behouden van medewerkers maar ook het binden van de mensen die je nodig hebt wanneer de crisis weer voorbij is (door een slim ontslagbeleid en talentmanagement). Daarnaast belicht 'De crisis te lijf' op een mooie manier het thema 'je oogst wat je zaait'. De wijze waarop medewerkers tijdens een crisis reageren, wordt voor een belangrijk deel bepaald door de manier van aansturing in betere tijden. Een zesde idee gaat wél over het organiseren en benutten van creativiteit in de organisatie om daarmee kansen te creëren binnen de recessie. De laatste twee ideeën in het boek gaan over verandermanagement en prioriteiten stellen in (people)management. Deze ideeën passen wel in het boek maar voegen er tegelijkertijd niet echt heel veel aan toe. Het deel over verandermanagement behandelt het proces van een gestructureerde beeld-, oordeel- en besluitvorming. Het deel over peoplemanagement behandelt de managementrollen van Quinn en daarbij met name de interne managementrollen. Zoals gezegd: het boek leest lekker weg. De praktische toepasbaarheid en de concreetheid van de acht ideeën varieert per hoofdstuk. Daarnaast is de opbouw van en de rode draad (buiten dat het allemaal over afslanken gaat) niet altijd even duidelijk. Al met al kreeg ik de indruk dat het boek meer een samenvoeging van de productie van elf auteurs is dan een co-creatie. Samengevat is 'De crisis te lijf' een interessant boek voor organisaties die op het punt staan om te snijden en niet beschikken over een HR-discipline met afslankervaring. Wanneer een organisatie eerder met dit bijltje heeft gehakt of wanneer een organisatie afslanken wil voorkomen, dan heeft het boek een beperkte toegevoegde waarde.

Over Ward Grootens

Ward Grootens is Trainer en Coach op het gebied van (Persoonlijk) Leiderschap. Daarnaast is hij auteur en Podcast-host. In zijn werk put hij uit zijn achtergrond in oa HRM, Organizational Behavior Management, Systemisch Werk en Neuro Linguïstisch Programmeren. Hij brengt door middel van zijn werk zowel individuele leiders als organisaties in beweging.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Anthon van der Horst, Martien Habraken
De crisis te lijf

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden