Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Helpen met impact

De kracht van ‘Helpen met impact’ zit hem in de toegankelijkheid. Zoals Edgar Schein zelf stelt, is het boek geschreven in een stijl die eerder te omschrijven is als een essay, dan als een academische studie. 

Jeroen Medema | 6 februari 2014 | 1-2 minuten leestijd | 1 persoon vond dit artikel nuttig

Schein begint zijn boek met het schetsen van de brede psychologische en sociologische context waarin hulprelaties zich bevinden. Hierdoor is het ook voor niet-psychologen en -sociologen een goed te lezen en gemakkelijk te begrijpen boek, zonder dat het afbreuk doet aan de boodschappen en lessen die de schrijver verkondigt.

Van peuters tot organisaties

Na het beschrijven van de brede context gaat Schein dieper in op de relatie tussen helper en cliënt. Wat houdt het in om hulp te vragen, of om hulp te geven? Vervolgens beschrijft hij hoe belangrijk het is om deze relatie tussen helper en cliënt in balans te houden. Zonder deze balans zal de gegeven of gevraagde hulp namelijk niet effectief zijn. In sommige gevallen zal deze disbalans de relatie zelfs beschadigen! Dit principe en de daaruit voortvloeiende concepten en aanbevelingen worden aan de hand van vele voorbeelden uitgelegd. Wat de schrijver haast ongemerkt en daardoor slim doet, is het opbouwen van een relatie met de lezer, door een groot scala aan persoonlijke voorbeelden en anekdotes de revue te laten passeren. Van het helpen van een peuter met een bord spaghetti tot zijn professionele ervaringen met het helpen van organisaties.

Meedenken

Op de dag dat ik deze recensie schrijf, komt een collega van me naar mij toe met een duidelijke hulpvraag. Of ik mee wil denken over een workshop veranderkunde. Tot mijn verbazing schieten mij gelijk de concepten die ik eerder in het boek heb gelezen door mijn hoofd. Zo denk ik aan het beginnen met basisonderzoek voordat ik in de expertrol schiet en probeer ik de relatie tussen helper en cliënt in evenwicht te houden. Dat bewijst voor mij dat dit boek een enorm praktisch en gemakkelijk toepasbaar handboek is voor het ‘helpen met impact’.

Over Jeroen Medema

Jeroen Medema is adviseur omgevingsmanagement bij WesselinkvanZijst. Als afgestudeerd bedrijfskundige en strateeg (BSc. International Business en MSc. Strategic Management in Tilburg) kijkt Jeroen het liefst naar organisaties en adviesvraagstukken in een breder perspectief. Hij is vooral geïnteresseerd in de interactie tussen partijen en de focus op de relatie tussen personen binnen organisaties. WesselinkVanZijst is een gespecialiseerd adviesbureau voor professioneel belangenmanagement.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

1
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden