Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Relaties, hoe doe je dat?

Ondernemend, zo mag je Karin Wagenaar wel typeren. Het getuigt van lef en doorzettingsvermogen om een Amerikaanse Therapie ‘Emotionally Focused Therapy, afgekort EFT, te introduceren in Nederland en te vertalen naar de Nederlandse context.

Christel Deckers | 17 maart 2016

Sue Johnson is de grondlegger van EFT in Amerika. In Nederland heeft Karin Wagenaar de Stichting EFT Nederland opgericht. De schrijfster zelf noemt de therapie ‘De toegangspoort voor hulp bij je relatie’. Met dit boek wil zij ‘koppels helpen om de inzicht uit de EFT te gebruiken om hun relatie te verbeteren’. Ik was nieuwsgierig naar haar boek omdat ik hoopte inspiratie op te doen zowel in mijn werk als interim-bestuurder alsook in mijn privéleven op het gebied van relaties. Immers iedereen wil groei en ontwikkeling in zijn of haar relatie; zowel thuis als op het werk. In negen hoofdstukken neemt de schrijfster ons mee in de verschillende fases van ons leven; van de eerste ontmoeting tot samenwonen, (eventueel) kinderen krijgen, een leeg nest en de andere levensfases die we doorlopen. Dit boek gaat niet alleen over partnerrelaties maar ook over de ‘veilige haven en stabiele basis’ die kinderen nodig hebben. Immers hoe iemand als kind gehecht is heeft invloed op de relaties die hij in zijn verdere leven zal hebben. Hoe iemand gehecht is wordt bepaald door de omgeving waarin je opgroeit en door de bagage van je ouders en door je eigen genetische eigenschappen. De schrijfster onderscheidt vier hechtingsstijlen namelijk veilig, angstig, afwijzend vermijden en angstig vermijdend. Deze stijlen zijn niet onveranderbaar en kun je door jezelf te ontwikkelen en/of door in therapie te gaan, veranderen. Met de kennis die je hebt over je eigen hechtingsstijl kun je beter een partner kiezen en kun je je relatie met je huidige partner verbeteren. Je begrijpt elkaar immers beter en weet beter hoe je op elkaar reageert en waarom. Ook helpt het beter te formuleren wat je van de ander nodig hebt in een relatie. Ik wil daarbij de relatie vanuit privé ook doortrekken naar de zakelijke relaties. Ik ben er van overtuigd dat je als je je eigen hechtingsstijl en die van je medewerkers, collega’s kent dat je dan in je team beter kunt samenwerken en dan ook tot betere prestaties komt. Dit zou kunnen helpen bij het terugdringen van het ziekteverzuim. Ik las in de krant dat 50% van de medewerkers die zich ziek meldt op het werk niet daadwerkelijk ziek is maar een conflict met collega’s en/of leidinggevende heeft. Als leidinggevende ben je samen met je medewerkers verantwoordelijk voor een gezonde werksfeer. Ik hoop en verwacht dat EFT ook hiervoor een mooie stap in de goede richting geeft. Karin ik daag je uit met mij hierin mee te denken om, niet op therapeutische wijze, maar in een andere werkvorm hier samen handen en voeten aan te geven!

Over Christel Deckers

Christel Deckers is een onafhankelijk denker, expert op het gebied van governance, change management, innovatie en digitalisering. Zij is gepromoveerd aan de Business School of Economics in Nijmegen en doet onderzoek aan de Erasmus Universiteit naar Bestuur en Toezicht in de zorg. Kernwoorden in haar werk zijn: We doen het samen, met plezier naar je werk en de juiste mens op de juiste plek.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden