Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Risicogestuurd werken in de praktijk

Van Staveren neemt vanaf de aftrap de lezers mee door met de leeswijzer duidelijk te maken welke doelgroep welk hoofdstuk specifiek moet lezen. In de vier hoofdstukken van het boek betreffen (1) het managen van onzekerheid, (2) het risicogestuurd werken: wat en hoe, (3) de voorwaarden voor de organisatie en (4) de praktische tips. Elk hoofdstuk kent een handige samenvatting met enkele reflectievragen. Reflectievragen die bij beantwoording een beeld kunnen geven van de mate van risicogestuurd werken van een organisatie.

Harry ter Braak | 11 september 2015

In kaders in de tekst wordt additionele praktische casuïstiek geboden die de materie verlevendigd. Bij het managen van onzekerheid speelt dat de vele veranderingen die op organisaties af komen en die de dagelijkse complexiteit vergroten, door tijdgebrek zomaar niet de aandacht krijgen die ze verdienen. Dagelijks worden keuzes gemaakt die onvoldoende scherp en doordacht zijn in hun risico’s. Regels en procedures helpen dan niet altijd, of zijn soms zelfs de aanleiding dat het fout kan gaan. ‘High Reliability Organisation’ vereist dat fouten als normaal geaccepteerd worden en de reactie erop escalatie voorkomt. Dat er terughoudendheid is tot simplificatie en gevoeligheid voor het primaire proces, met toewijding en veerkracht, en met respect voor expertise. Het risicogestuurd werkproces bestaat volgens van Staveren uit zes risicoprocestappen. Deze zijn gefilterd uit bestaande methoden van risicomanagement. Ook zijn er acht veel gebruikte hulpmiddelen gepresenteerd, waarvan de meeste zonder investeringen direct in elke organisatie type kunnen worden toegepast. Vervolgens is het verschil tussen conventioneel management en risicogestuurd werken inzichtelijk gemaakt aan de hand van twintig kenmerken en enkele praktijkvoorbeelden. In een praktische vertaling van wetenschappelijk (promotie) onderzoek (van de auteur) naar de implementatie van risicomanagement, beschrijft van Staveren vervolgens de vijftien belangrijkste organisatorische voorwaarden. Hij sluit het boek af met tien tips uit de praktijk, zoals risicogestuurd werken is meer dan een risicoanalyse en differentieer in toepassers van risicogestuurd werken. Van Staveren levert met dit boek een heel toegankelijk prettig leesbaar en zeer verantwoord boek over risicomanagement dat elke controller en manager zich eigen zou moeten maken.

Over Harry ter Braak
Harry ter Braak (1952) is vennoot van WagenaarHoes. Hij is gecertificeerd commissaris en gecertificeerd om Management Drives® toe te passen. Harry is zijn carrière gestart als onderzoeker bij de Universiteit van Groningen en heeft daarna verschillende functies in het publieke domein vervuld, waaronder gemeentesecretaris van Delft en griffier van de provincie Utrecht. Vanaf 2000 heeft hij bij WagenaarHoes een gevarieerde advies-, coachings- en trainingspraktijk opgebouwd rondom de strategisch-bestuurlijke aspecten van organisaties.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden