Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Minimal Management

Ik heb 'Minimal Management' van Paul Verburgt gelezen. Vooraf schreef Paul me dat ik het in anderhalf uur uit zou hebben. Hij overdreef niet. Een dun boek over minder management, mooier kan het haast niet.

Ben Tiggelaar | 2 juni 2015

Minimal management betekent dat je radicaal gaat vertrouwen op de volwassenheid van je medewerkers en ook radicaal afrekent met kinderachtig gedrag en kinderachtige regels in organisaties. Daar past geen zachtzinnigheid bij. Verburgt schopt met merkbaar plezier heilige huisjes omver en veegt tussendoor met alles en iedereen de vloer aan. Voorbeelden? Het aantal managers moet minstens gehalveerd worden. Eén manager op 120 medewerkers kan prima. MT's moeten verboden worden. Staven moeten zoveel mogelijk ontmanteld worden. Twee loslopende HR-medewerkers op een paar honderd medewerkers is meer dan genoeg. Sterker nog: één personeelschef op 500 mensen gaat ook. Allemaal met als doel dat medewerkers in kleine teams - acht, negen mensen - samen gaan werken aan een paar (minimal, ook hier!) heldere doelen. Nuttig werk doen, klanten blij maken en een paar eerlijke euro's verdienen. Wel een leestip: neem eerst een paar bladzijden door over 'de werkvloer', vanaf pagina 121. Daar wordt duidelijk hoe het dagelijkse werk in een minimal management-bedrijf er uitziet. Omdat ik al vaker iets had gehoord van en over Verburgt, wist ik waar ik aan moest denken bij het doornemen van het vlammende betoog tegen ouderwets organiseren waarmee het boek begint. Maar wie zich afvraagt wie Verburgt is of wat hij nou precies bedoelt, wie eigenlijk iets meer beeld en geluid nodig heeft bij zijn sturm en drang, doet er goed aan om eerst een paar van de meer praktische pagina's door te nemen. Goed. Er zijn wel meer mensen die managementboeken schrijven. Wat maakt Paul Verburgt zo lezenswaardig? Allereerst heeft hij een afwijkende visie. Hij denkt niet een beetje anders, maar vaak eigenwijs, volstrekt anders. Ten tweede kan hij erg leuk schrijven. Geen wollige woorden en belangrijkdoenerij, maar klare taal. En in de derde plaats: hij heeft in de praktijk bewezen dat zijn aanpak werkt. als directeur van Arboned voerde hij minimal management in en de organisatie plukte daar jarenlang de vruchten van. Dat geeft enig recht van spreken.

Over Ben Tiggelaar

Dr. Ben Tiggelaar (1969) is schrijver, docent en gedragswetenschapper. Hij studeert al 35 jaar op leiderschap, verandering en menselijk gedrag. Ben is onder meer bekend van zijn boeken (Dromen, durven, doen; De Ladder); zijn seminars (MBA in één dag); en zijn columns (elk weekend in NRC).

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden