Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Minimal Management

Velen hebben de functie ‘manager’ op hun visitekaartje staan. Paul Verburgt schetst in zijn nieuwe boek trefzeker de inflatie van dit ‘beroep’.

Adjiedj Bakas | 21 mei 2015

Verbugt stelt mijns inziens terecht: ‘Je hebt officiële managers/leidinggevenden en informele, je hebt lijnmanagers, allerlei lokale chefjes en je hebt zich manager noemende personen, zoals salesmanagers, maar die managen echt niks. Je kan dus alle kanten op. Moet je van de publieke opinie met het aantal managers (bijvoorbeeld bij de overheid) omlaag, dan is het een kwestie van het licht op de juiste manier over het bazenlandschap laten schijnen en je hebt er opeens 10% minder. Of meer, als je een beetje wilt meetellen’. ‘Manager’ is ook een statusdingetje. Zelfs het baasje van een in een Buitenvelderts flatje gevestigd armzalig pr-bureautje als HK Strategies noemt zich CEO. CEO! Van anderhalve man en een paardenkop! Gelukkig neemt het aantal managers af in ons land. Ik verwacht de komende 10 jaar een forse afname van deze nuttige, edoch te welig tierende diersoort. De vele zp-ers (nu al 1 miljoen, volgens Achmea) kunnen werken met minder managerial aansturing. En technologisering, robotisering en Artificiële Intelligentie (AI) vereenvoudigen bedrijfsprocessen. We hebben de afgelopen decennia een maatschappij van ‘too many chiefs, not enough Indians’ gecreëerd. En dan heb ik het nog niet over het leger coaches en consultants dat de managers overeind moet houden. Aan die periode komt nu een einde. Niet in een klap, maar de transitieperiode naar ‘minimal management’, zoals Paul Verburgt dat zo mooi omschrijft in zijn nieuwe boek, is al duidelijk gaande. Verburgt heeft volgens mij een heusche trend te pakken. Ik heb er nu een concurrent bij J . Ik heb Paul meegemaakt als CEO van uitzendbureau Content (nu opgegaan in Unique) en als CEO van ArboNed. Ik ken hem als een man ‘who practises what he preaches.’ Een aanrader!

Over Adjiedj Bakas
Adjiedj Bakas (1963) werd uitgeroepen tot Trendwatcher van het Jaar 2009 en Zwarte Zakenman van het jaar 2008. Hij geldt als 'eminent' (De Wereld Draait Door), 'prominent' (De Volkskrant), 'laagdrempelig' (De Telegraaf), 'Europa's beste trendwatcher' (Story), 'goed onderbouwend' (NRC Handelsblad), 'de verpersoonlijking van vooruitgang' (Elsevier), 'een top-10 spreker' (Management Team), 'niet alledaags' (Intermediair), 'origineel' (Elle), 'bijzonder' (Linda), 'spannend' (Esta), 'optimistisch' (CNN), 'inspirerend' (BBC), 'provocerend' (Het Parool) en 'vrolijk' (Trouw). Door de lezers van het blad 'Sprout' werd hij uitgeroepen tot een van de meest invloedrijke mannen onder de 50.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden